Yakın zamanda hayvanlarda görülen koronavirüs tespitleri evcil hayvanı olan vatandaşları endişelendirmeye başladı. Öyle ki, bazı vatandaşlar evcil hayvanlarını sokağa veya barınaklara bırakmaya başladı.

Peki, koronavirüs hayvandan insana veya insandan hayvana geçer mi?

Bu soruyu Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kerem Ural’a sorduk. Hayvanların virüsü insanlara bulaştırdığına dair bir kanıtın olmadığının altını çizen Ural, “Evcil hayvanlarınız sizinle birlikte güvende” dedi.

COVİD-19 salgınının ilk dünyayı vurduğunda koronavirüsler hakkında en fazla bilgi sahibi olan meslek gruplarından birinin veteriner hekimler olduğunu dile getiren Ural, geçmişte yaşanan SARS-CoV ve MERS koronavirüsleri hakkında bilgi verdi. Ural, “Anılan bu virüslerin vahşi hayvanlardan insanlara geçişine dair kanıtlar bulunmaktaydı. Ama günümüzde yaşanan COVID-19 insandan insana geçmektedir” dedi.

BİLİMSEL KANIT YOK

Bazı hayvanlarda görülen koronavirüsün COVID-19 ile sadece isim benzerliği gösterdiğinin altını çizen Ural, iki virüsün başka soydan geldiğini belirtti. Tüm dünyada insan ve hayvanlarda görülen koronavirüslerin belirgin farklılıklar içerdiğini kaydeden Ural, “Hatta havyan türlerinde bile koronavirüs bulguları farklıdır. Bundan dolayı insan ve hayvan türleri arasında koronavirüs bulaştırılması ilişkilendirilemez” diye konuştu.

Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kerem Ural

Hiçbir bilimsel kanıtın evcil ya da çiftlik hayvanları ile insanlar arasında koronavirüsün geçiş ve enfeksiyon yaptığını söylemediğini vurgulayan Ural, “20 yıllık veteriner hekimlik tecrübem ile belirtiyorum ki, aksi mümkün olsa idi meslek grubumuzda sağlıklı veteriner hekim kalmazdı” ifadelerini kullandı.

İÇİNİZ RAHAT OLSUN

Belçika’daki kedi, Hong Kong’da beliren iki köpek vakası hakkında da bilgi veren Ural, bu vakalarda tanı yöntemleri ile ilgili yeterli veri bulunmadığına ve bilgi sahibi olunmadığına dikkat çekti. Köpek ya da kedilerde, COVİD-19’un infektivitesi ve ilişkili herhangi bir klinik bulguya ait mevcut veri olmadığını dile getiren Ural, şunları söyledi:

“Veteriner hekimlerin bildiği üzere, Belçika’daki kedide beliren solunum sistemi sıkıntılarına neden olan bazı paraziter etmenler, alerjik tabanlı hastalıklar, bağırsak problemleri ya da kalp rahatsızlıkları gibi birçok neden olabilmektedir. Şükürler olsun ki henüz evcil hayvanlardan virüsü insanlara bulaştırdığına ait kanıt bulunmamaktadır.” Hayvanlara dokunurken, bakımları yapılırken temel hijyen ve biyogüvenlik kurallarına da dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Ural, “Evcil hayvanlarınız sizinle birlikte güvende. Değişen bir şey yok. Evcil hayvanlarınıza güvenle bakmaya devam edin. İçiniz rahat olsun. Onları dışarı çıkarttıktan sonra kendini hijyeninizi nasıl sağlıyorsanız, hayvanlarınıza da bunu yapabilirsiniz. Can dostlarınızın başta ayak tabanları olmak üzere yerle temas eden bölgelerini uygun solüsyonlarla temizleyebilirsiniz” şeklinde konuştu.