Tarihte bugün Güneş Kralı lakaplı XIV. Louis’in ölüm yıl dönümü.. XIV. Louis (Louis-Dieudonné de France), 72 yıllık saltanatı sırasında Fransa'ya Avrupa'da muazzam bir prestij kazandırdı. Fransa’nın en uzun süre tahtta kalan kralıdır ve 5 yaşında tahta geçmesi istenmiştir yalnız annesi buna müsaade etmemiştir. Savaşlara ve mali krizlere rağmen her zaman krallığını ekonomik, coğrafi ve kültürel olarak korumak ve zenginleştirmek için çabaladı. Mutlak büyük hükümdar olan "Güneş Kralı", görkemli Versailles Sarayı gibi, ışıltılı bir Fransa'nın hatırasını anlatıyor. ‘Devlet benim’ sözünün ünlenmesinden de anlaşılacağı gibi ülkeyi mutlak monarşi ile yönetmiştir. Yayılmacı bir politika izlemiştir.

Ebeveynleri  Louis XIII ve  Avusturyalı Anne, yirmi yıldan fazla bir süredir ilk çocuklarının doğumunu umutsuzca beklemişlerdi. Louis XIV,  1638'de Saint-Germain-en- Laye'de doğdu. 1638’ de doğan çocuğa Louis Dieudonne (Tanrıverdi Louis) adı verilmiştir ve mutlak varis ünvanını da almıştır. Ancak sadece beş yıl sonra, Louis XIII, oğlu ve karısını yalnız bırakarak öldü. 

XIII. Louis, 14 Mayıs 1643 yılında vefat etmeden önce henüz çocuk yaşta olan XIV. Louis'in yerine ülkeyi yönetmesi için bir kurul oluşturmuştu. Ancak kralın vefatından hemen sonra Kraliçe Anne Paris parlamentosunun kararıyla bu fermanı bozdurdu ve kurulu dağıttı. Böylece Kraliçe Anne Fransa'nın yegâne vekilharcı oldu. Anne kocasının atadığı bakanları ihraç ettirerek yerlerine kendine yakın kimseleri atadı. Anne Aziz Vincent de Paul'u ruhani danışmanı yaptı ve dini konularda ondan yardım aldı. Başvekil konumuna Mazarin'i getirdi.

Daha sonra Mazarin'in (Fransız siyasetçi)  yardımıyla Louis XIV Fransa'nın kralı oldu. Kralın eğitimi Mazarin tarafından halledildi. Bu da küçük çocuğu büyük ölçüde etkiledi. Kendisi için birkaç büyük öğretmen buldu, ancak Louis XIV çok çalışkan bir öğrenci değildi ve dans, sanat veya askeri strateji gibi daha somut faaliyetleri tercih etti.

Mazarin 1661'de öldü ve yetki krala kaldı. İkincisi, Başbakan olmadan tek başına hüküm sürmeye karar verdi. Sanki kararlılığını göstermek ve adamları arasında saygı uyandırmak için Louis XIV, maliye şefi Fouquet'yi tutuklattı ve mahkum etti. Aynı şekilde kral, krallığın hem ekonomik hem de insani tüm olaylarından haberdar olmak için bir vekilharçlar ağı düzenlemeye çalıştı. Parlamenterler artık sadece fermanların tescili ile sınırlı olan eski yetkilerini kaybediyorlar. Bu merkezileşme politikasını sürdüren XIV. Louis, taşralı devletleri yetkilerinden mahrum etti ya da onları bastıracak kadar ileri gitti. Kral büyük reformlara da girişti. Ayrıca kral çeşitli sağlık sorunları nedeniyle doktorlar tarafından takip edilmekteydi. Birkaç gün acı çektikten sonra, Louis XIV, 1715'te 76 yaşında öldü

Editör: TE Bilisim