Kripto para sektörü dünyada hızla gelişirken, bu sektöre en çok ilgi duyan ülkelerin başında da Türkiye geliyor. İstatistikler de bu ilginin ne kadar büyük boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye, nüfusa oranla kripto para kullanıcı sayısında dünyada dördüncü, Avrupa’da birinci sırada. Dolayısıyla bu ilginin Thodex dolandırıcılığı gibi olumsuz sonuçları da ortaya çıkabiliyor. Bu durumda gözler de yasal düzenlemelere çevriliyor. 

Bu süreçte şu anda TBMM’de de önemli bir görüşme trafiği yaşanıyor. Hatırlanacağı üzere AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yakın zamanda kripto para piyasasına ilişkin yasal düzenlemenin sona yaklaştığını söylemişti. Birkaç gün önce de TBMM’de önemli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya kripto para sektörünün temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, MASAK ve BDDK gibi kurumlardan çok önemli temsilciler de vardı. AK Parti yetkilileri ile kamu kurumlarının, sektörü dinlemesi ve kulak vermesi önemli bir gelişmeydi. Nitekim sektör temsilcilerinin yasa taslağına ilişkin bazı itirazları da vardı ve bu toplantıda bu itirazlar dile getirildi. 

Sektörün en çok itiraz ettiği konuların başında yasaklar ve cezalar geliyor. Uzmanlar da, akademisyenler de ceza ve yasaklamalar yerine kontrollü ama özgürlükçü bir düzenleme talep ediyor. Aksi takdirde yazılımcıların da, sektörün de ve sermayenin de yurt dışına kaçmasından endişe ediliyor. Bir de yurt dışı kripto para alım satım platformlarının yasaklanması ve lisansa tabi tutulmasına da itiraz söz konusu. Bu durumun ciddi bir arbitraj doğuracağı yani yurt içindeki fiyatla yurt dışındaki fiyat arasında farklar oluşturacağı, dolayısıyla bunun doğru olmadığı belirtiliyor. 

Yine sektör temsilcilerinin yasal düzenlemenin sektörün önünü tıkayan değil, sektörün önünü açan bir düzenleme olması yönünde talebi bulunurken, aynı zamanda düzenlemenin dünyadaki teknolojik gelişmelere de ayak uyduracak şekilde hazırlanması isteniyor. Bu konuda toplantıda Çin örneği de verilmiş. Bilindiği üzere Çin, kripto paralara yasak getirdi ve bu yasağın ardından bazı yatırımcılar projelerini hayata geçirmek üzere Türkiye’ye yerleşmişler. Dolayısıyla yasaklamalar yerine sektörün önünü açacak düzenlemeler hayata geçirilmesi önemli. 

Editör: TE Bilisim