Göz kayması tedavisinde, kırma kusuru kaymaya sebep oluyorsa, ileri derece bir kayma ve göz tembelliği gelişimi yoksa öncelik gözlük tedavisine verilir. Hastanın kırma problemlerine ve göz kayması derecesine göre gözlük veya prizmalı gözlükler kullanılabilir.

Gözlük tedavisi, kapama egzersizleri, botoks uygulamaları veya damlalar ile desteklenebilir. Tedavi süreci içerisinde doktorun önerdiği aralıklarla kontroller gerçekleştirilir ve gözün mevcut durumu değerlendirilir. Doğru numaralı gözlük kullanılması, doktorun önerileri dahilinde tedavi sürecinin izlenmesi bazı göz kayması türlerinin tedavisinde başarılı olabilir. Özellikle içe kayma olarak bilinen akomodatif ezotropya gözlük ile tedavi edilebilir veya kontrol altına alınabilir.

Göz Kaymasında Gözlük Tedavisi

İçe kayma çocukluk döneminde en sık karşılaşılan göz kayması türlerinden biridir. Genellikle hipermetrop görme bozukluğu nedeniyle gelişen bu durum hipermetropik gözlükler ile tedavi edilebilir. Doğru kullanım ile şaşılıkta iyileşme tam olarak sağlamasa bile şaşılığın ilerlemesi önlenebilir.

Şaşılık bazı kişilerde sürekli olarak görülürken bazı kişilerde ise dalgınlık anında gelişebilir ve ara ara görülebilir. Bu tür durumlarda karşılaşılan dışa kaymalarda prizmatik cam ilaveli miyop gözlükler kullanılabilir. Bu gözlükler ile göz kayması tedavi edilebilir.

Şaşılığın en büyük belirtilerinden biri çift görme şikayetçidir. Bir nesneye odaklanırken kişiler çift görmeyle karşılaşabilir veya bir gözünü kısma ihtiyacı hissedebilir. Bu tarz durumlarda gözlük tedavisi yine gündeme gelebilir. Prizmatik etkili camlar ile çift görme problemi düzeltilebilir. Genellikle içe kayma tedavisinde bu yönteme başvurulur.

Babalar Günü ne zaman? 2024 Babalar Günü hangi gün? Babalar Günü ne zaman? 2024 Babalar Günü hangi gün?

Çocuklarda Gözlük Tedavisi

Göz kayması şikayetiyle genellikle çocukluk döneminde karşılaşılır. İçe, dışa, yukarı veya aşağıya doğru kayma görülürken yaygın olarak içe kayma problemi izlenir. Çocuklarda gerçekleştirilen muayene ardından şaşılığın neden geliştiğinin belirlemesi ve göz bozukluğunun tespit edilmesiyle gözlük tedavisi uygulanabilir. Numaralı camlardan oluşan hipermetropik gözlükler ile tedavi sağlanabilir.

Bebeklerde göz kayması teşhis edilmesi halinde de yine gözlük kullanılabilir. Bebekler için özel olarak üretilmiş gözlükler ve göz bantları kullanılarak yapılan kapatma egzersizleri ile şaşılık tedavi edilebilir.

Gözlük Tedavisi Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Göz kaymasının tespit edildiği evreye ve hastanın mevcut sağlık durumuna göre gözlüğün etki etme süresi değişkenlik gösterir. Bir genelleme yapılması halinde altıncı haftayla beraber gözlüğün şaşılık derecesinde farklılıklar yaratmaya başladığı görülür. Tedavinin daha etkili olabilmesi ve sürecin hızlı olabilmesi için gözlük düzenli olarak kullanılmalı ve doktorun önerdiği damlalar veya egzersizler ile tedavi desteklenmelidir.

Gözlük Tedavisinin İşe Yaramaması Halinde Ne Olur?

Bazı kişilerde gözlük tedavisi için geç kalınmış olabilir veya tedaviden beklenilen geri dönüş alınamayabilir. Bu tür durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulur. Şaşılık ameliyatı ile göz kasları üzerine müdahaleler gerçekleştirilerek tedavi sağlanabilir. Her yaş grubuna uygulanabilen ameliyat ile şaşılık ve şaşılık nedeniyle gelişen şikayetler iyileştirilebilir. Genellikle tek seferde etkili olan ameliyatlar şaşılığın ciddi ölçüde iyileşmesini sağlar.

Şaşılık ameliyatı, bir ila bir buçuk saat içerisinde tamamlanabilen ve her iki gözde de uygulanabilen ameliyatlardır. Ameliyat sonrasında herhangi bir pansuman veya dikiş alma ihtiyacı olmamaktadır. Anestezi etkisinde gerçekleştirildiğinden hasta ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyat sonrasında gelişebilen batma veya kızarıklık şikayetleri ise zamanla azalarak kendiliğinden geçer ve bu süreç içerisinde ilaçlar ile kontrol altında tutulabilir.

Şaşılık nedeniyle gözlük kullanan kişilerin bir kısmı ameliyat sonrasında gözlük kullanmaya ihtiyaç duymayabilir. Ancak farklı bir kırma problemi nedeniyle gözlük kullanılıyorsa bu durumda gözlük tedavisine devam edilir. Şaşılık ameliyatı yalnızca göz paralelliğinin sağlanmasına ve şaşılık nedeniyle gelişen semptomların giderilmesine odaklanan bir cerrahi işlemdir.

Kaynak: Haber Merkezi