Hayatın her alanını olumsuz etkileyen korona virüs pandemisi kültür sanat alanını da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Resim sanatı da kendine düşen olumsuz payı alırken genç ressamlar ise pandeminin gölgesinde sanatsal faaliyetlerine devam ediyor. Yakında zamanda Ankara’da gerçekleşen ArtAnkara 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’na eserleri ile katılım gösteren Yeni Nesil Sanat Topluluğu’nun kurucularından Mehmet Babat ise genç sanatçılar olarak görünür olmayı istediklerini ifade ederek, pandemi sürecinde genç sanatçılara sahip çıkılmasını belirtiyor.

Yeni Nesil Sanat Topluluğu’nun kurucularından Mehmet Babat, pandeminin kendilerinin nasıl etkilediğine ilişkin, “Sanat temel ihtiyaç noktasında halkanın en son kısmını oluşturuyor. İnsanların olumsuz bir süreçte ilk kıstıkları yer ne yazık ki sanat oluyor. Bu anlamda korona virüs pandemisinin başladığı günden bugüne dek en çok etkilenen grupların arasında da biz ressamlar yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN GENÇ OLUŞUMLARINDANIZ”

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Ana bilim Dalından 2013 yılında mezun olan, Ankara'da bulunan Nevart Sanat ve Tasarım Akademisinde öğretmenlik yapan ve Yeni Nesil Sanat Topluluğu’nun kurucularından sanatçı Mehmet Babat, Yeni Nesil Sanat Topluluğu’na ilişkin şunları anlattı:

“2012 yılında Ankara Buluşmaları adı altında sergiler yapıyordum ve bunu sürdürmeye başladık. 2014 yılında ise Yeni Nesil Ressamlar olarak bir araya geldik. Sonrasında ise seramik sanatçıları, fotoğraf sanatçıları, heykeltıraşları da alarak kapsamımızı genişlettik. İsmimizi ise Yeni Nesil Sanat Topluluğu olarak güncelledik. Şuan Türkiye’deki genç oluşumlardan bir tanesiyiz ve çalışmalarımızdan çok iyi sonuçlar alınıyor. Türkiye’de birçok fuarda ve Hong Kong, İtalya gibi ülkelerde de sergiler açan bir yapı haline geldik.”

“YOK OLMAMAK ADINA SÜRECİ ONLİNE OLARAK GEÇİRDİK”

Pandeminin kendilerinin nasıl etkilediğine ilişkin konuşan Babat, “Sanat temel ihtiyaç noktasında halkanın en son kısmını oluşturuyor. İnsanların olumsuz bir süreçte ilk kıstıkları yer ne yazık ki sanat oluyor. Bu anlamda korona virüs pandemisinin başladığı günden bugüne dek en çok etkilenen grupların arasında da biz ressamlar yer alıyoruz” dedi.

Resim sanatının sadece üretimden oluşmadığını, bir eserin ortaya çıkmasının birkaç ayaktan oluştuğunu ifade eden Babat, “Bunlardan bir tanesi ise vitrin kısmı dediğimiz, yani eserlerin izleyici ile buluşma kısmı. Biz ise pandemi ile en önemli kısımdan mahrum olmuş olduk. Sanatçılar bu süreçte atölyelerine kapanmış durumdalar. Kimisi bunu avantaja çevirirken kimisi için aynı şeyler olmadı. Biz ise bu süreci Yeni Nesil Online Sergiler şeklinde çevrimiçi olarak eserlerimizi 6 kez sunarak geçirdik. Sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla bu şekilde insanlarla buluştuk” ifadelerini kullandı.

“Biz tamamen gençlerin bir araya gelmesi ile oluşan bir grubuz, galerici değiliz” diyen Babat, “Galericinin bir şekilde koleksiyoncusu var ve temas halinde olarak eserleri satın alabiliyorlar. Fakat bizlerin kendimizi göstermek gibi bir durumu var ve yok olmamak adına online olarak süreci geçirdik” diye konuştu.

“PANDEMİDE ÇOK YETENEKLİ İSİMLER MESLEK DEĞİŞTİRDİ”

Babat, tek geçim kaynaklarının resim yapmak olduğuna dikkat çekerek, “Yaptığımız resimleri satarak evimizin kirasını, faturalarını ödüyoruz, yani resimden kazandığımız paralarla, temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz hayatta kalabiliyoruz” dedi.

Babat, pandemiden dolayı galerilerin kapalı olduğunu ve resim satmak için herhangi bir mecralarının olmadığına vurgu yaparak pandeminin zor koşullarda geçtiğini ifade etti. Babat sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle olunca da sanat camiasında üretememe, bunalıma girme, sanata küsme gibi şeylerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Hatta bu süreçte çok yetenekli birçok ismin meslek değiştirdiğini söylemek bile mümkün. Biz birçok isimden ‘genç sanatçılara destek olmak gerekiyor’ diye cümleler duyuyoruz fakat bunun devamı gelmiyor. Bin bir zahmetle ürettiğimiz eserler için satın almak isteyen koleksiyoncular maliyetini dahi kurtarmayacak pazarlıklar yapıyor. Bu algı ise genç sanatçılar ucuz olmalıdır algısından kaynaklanıyor.”

Kendilerinin beklentilerine ilişkin konuşan Babat şunlara değindi:

“Bizim beklentimiz ise belli başlı kurumların genç sanatçılara destek olmasıdır. Bu noktada yapılacak şey ise daha çok Kültür ve Turizm Bakanlığı’na düşüyor. Tek geliri resim satarak geçinmek zorunda olan genç sanatçılara sahip çıkılmalı. Pandemi boyunca bazı ülkelerde sanatçılarını korumak adına her ay hesaplarına para yatırıldı. Bu neden bizim ülkemizde olmasın? Bu sene Art Ankara için 3 arkadaşımızın masraflarını biz karşıladık ve fuara katılmış oldu örneğin. Kurumların yapması gereken destekleri biz elimizden geldiğince yapıyoruz.”

ArtAnkara’da yer alan stantlarının Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından ziyaret edildiğini ifade eden Babat, Bakanın kendilerine bir isteklerinin olup olmadığını sorduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz ise Bakana genç sanatçıların görünebilir olmalarının sağlanmasını istedik. Bunun yanı sıra ise galeriler bizi rakip olarak gördüğünden yer vermiyorlar. Biz de buna istinaden Bakandan, İstanbul’da Beyoğlu’nda yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait galeride sergi açma sözü aldık. Fakat üretmek için sadece bir galeri yetmiyor. Eserlerin galeriye kargolanması bile hayli masraflı bir mevzu. Çok güzel bir eser üretmeyle bitmiyor ne yazık ki.”

“ARTANKARA BİZ SANATÇILAR İÇİN CAN SUYU OLDU”

ArtAnkara 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’na katılım gösteren Yeni Nesil Sanat Topluluğu’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babat şunları anlattı: “Pandemi başladığından bu yana tamamen dijital ortamda eserlerimizi halkla buluşturuyoruz, son süreçte yapılan ArtAnkara Sanat Fuarı ise bizim için kaçınılmaz bir fırsat oldu. ArtAnkara’nın biz sanatçılar için can suyu olduğunu söylemek mümkün. Pandemi koşullarında yapılıyor olsa da sanatçını kendisini ortaya koyması için güzel bir alan oldu. Katılım ise önceki senelere oranla çok değildi fakat çok az da değildi. Çok düşük olacak bir beklentinin üzerinden ziyaretçi ile karşılaştık.”

Babat son olarak şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı:

“Biz sanat adına bir şeyleri kendi adımıza yapmaya çalışıyoruz. Keşke daha büyük eller bizim yaptığımız şeyleri bizler için yapsalar da bizler de sanat için daha güzel üretimler ortaya koysak. Bizim alanımız her anlamda pahalı bir alan. Bir resmi ortaya çıkarmak için harcanan masrafları düşünecek olursak en az bin lira gibi bir masrafla karşılaşıyoruz. Birde bunun için harcadığımız zamanı, emeği düşünecek olursak eserin fiyatı da artıyor.

Genç sanatçıyız diye bizleri sömürmeye çalışıyorlar, fakat bu hem bize hem de sanat dünyasına büyük zararlar veriyor. Bu niyetle yaklaşanlardan isteğimiz bu niyeti terk etmeleri ve bizim sanatsal gelişimimiz için destek olmalarıdır.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)