Gluten nedir ve neden bu kadar önemlidir? İşte glutenin ne olduğu, glutensiz diyetin ne anlama geldiği ve gluten hassasiyetinin etkileri hakkında merak edilenler...

Uyku Felci nedir? Belirtileri nelerdir? Uyku Felci nedir? Belirtileri nelerdir?

GLUTEN NEDİR?

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıl türlerinde bulunan proteinli bir bileşendir. Özellikle buğday unundan yapılan ürünlerde yoğun olarak bulunur. Hamurun esnek yapısını sağlayarak ekmeğin kabarmasını ve elastik yapısını oluşturmasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde çeşitli unlu mamuller üretmek mümkün olur.

glutensiz1

Gluten Alerjisi ve İntoleransı Nedir?

Gluten alerjisi, bağışıklık sisteminin gluteni yabancı bir madde olarak algılayıp tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Gluten alerjisi olan kişiler, gluten içeren besinleri tükettiklerinde kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, nefes darlığı, karın ağrısı, ishal, kusma gibi belirtiler gösterebilirler. Gluten alerjisi, ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve anafilaktik şok gibi hayati tehlike oluşturabilir. Gluten alerjisi olan kişilerin, gluten içeren besinleri tamamen hayatlarından çıkarmaları gerekir.

Gluten intoleransı ise, bağışıklık sistemi ile ilgili olmayan, sindirim sisteminin gluteni sindiremeyip zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Gluten intoleransı olan kişiler, gluten içeren besinleri tükettiklerinde şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kabızlık, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, depresyon, eklem ağrısı gibi belirtiler gösterebilirler. Gluten intoleransı, çölyak hastalığı olarak da bilinen, ince bağırsağın hasar görmesi ve besin emiliminin bozulması ile karakterize bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan kişilerin de, gluten içeren besinleri tamamen hayatlarından çıkarmaları gerekir.

gluten-nedir-glutensiz-diyet-hassasiyet-ve-16258779_1509_amp

Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Glutensiz beslenmenin faydaları, gluten alerjisi veya intoleransı olan kişiler için daha belirgindir. Glutensiz beslenmek, bu kişilerin sindirim sisteminin iyileşmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, besin alerjilerinin azalmasına, kilo kontrolünün sağlanmasına, enerji seviyesinin artmasına, ruh halinin iyileşmesine ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olabilir.

0319f7f62ef1d5e0117cea4cf902753d

Glutensiz Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Glutensiz beslenmenin zararları, gluten alerjisi veya intoleransı olmayan kişiler için daha belirgindir. Glutensiz beslenmek, bu kişilerin beslenme yetersizliği yaşamasına, lif, demir, kalsiyum, folik asit, B vitamini gibi önemli besin öğelerinden yoksun kalmasına, bağırsak florasının bozulmasına, kabızlık veya ishal gibi sindirim problemlerine, kilo alımına, metabolizma hızının yavaşlamasına, enerji seviyesinin düşmesine, ruh halinin bozulmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olabilir.

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen