gezen sinema (5)Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Sanat İçin Yola Çık Derneği iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde gezen sinema tırı Şırnak'a geldi.gezen sinema (7)

Sinemaya gitme imkanı bulamayan çocuklar için oluşturulan gezen sinema tırı Şırnak’a geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Sinema Genel Müdürlüğü ve Sanat İçin Yola Çık Derneği iş birliğinde özel tasarlanan 120 kişi kapasiteli, uygun teknik ekipman ve iklimlendirme olanağı bulunan tır ile sinema salonu olmayan il, ilçe ve köylerde ilk ve ortaöğretim öğrencilerine film gösterimleri yapılacak. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Siirt ve Bitlis’in ardından Şırnak’a gelen gezici sinema tırı, her gün bin 500 öğrenciye sinema salonu konforunda film izleme imkanı sunuyor.gezen sinema (8)

Pursaklar’da ‘‘Bulgaristan Pirin’den Folklor Sihri’’ tiyatro oyunu sahnelendi Pursaklar’da ‘‘Bulgaristan Pirin’den Folklor Sihri’’ tiyatro oyunu sahnelendi

Sanat İçin Yola Çık Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Erol Gözen, Şırnak’ta her gün yaklaşık bin 500 çocuğa ulaştıklarını belirterek, “Gezen sinema projesini
yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli bir proje. 2017 yılında yola çıktık. Bugüne kadar Türkiye’de 74 il, 700 ilçede programlar yaptık. 2 milyona yakın çocuğa ulaştık. Bunlar daha önce hayatlarında sinemaya gidememiş çocuklar. Yolculuğumuz Türkiye’deki dezavantajlı coğrafyalar, sinema salonunun olmadığı yerler. Bugün Şırnak’ta 3’üncü günümüz. Her gün yaklaşık bin, bin 500 çocuğa ulaşıyoruz bu projede” dedi.gezen sinema (1)gezen sinema (9)

Siirt ve Bitlis’in ardından 3 gündür Şırnak’ta olduklarını ifade eden Gözen, “Gezen sinema tırı 120 öğrenci kapasiteli bir tır. Bir AVM’de gördüğünüz sinema salonuna dönüşebiliyor, özel bir tır. Türkiye’de tek olan bir tır. Bu yıl ülkemizde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem dolayısıyla biz bütün illerimizi iptal ettik. Depremin başından bu zamana kadar orada olduk. Oradaki çocuklara sarılmaya çalıştık, onlarla programlar yaptık. Şimdi birkaç filim festivali için bu tarafa geldik. Siirt, Bitlis ve Şırnak’tayız. Tekrar bölgeye döneceğiz” diye konuştu.gezen sinema (3)gezen sinema (2)

Şırnak’taki çocuklar ile horon, Trabzon’daki çocuklar ile halay çektiklerini aktaran Gözen, “Gezen sinema tırı sadece çocukların oturup sinema izledikleri bir tır değil. Sanat dallarına dokunabildiğimiz kadar dokunuyoruz. Çocuklar ile zeybek oynuyoruz, halay çekiyoruz, horon tepiyoruz. Örneğin burada Şırnak’taki çocuklar ile horon tepiyoruz. Trabzon’daki çocuklara halay çektiriyoruz. Kültür taşımacılığı yapıyoruz bir anlamda da. Çocuklara mikrofon uzatıyoruz, onlarla türkü söylüyoruz, şiir okuyoruz. Yeteneklerini gösterme şansı buluyorlar” şeklinde konuştu.gezen sinema (4)

Film izleyen öğrencilerden Egemen Berat Kaya, “İlk defa okulumuza sinema tırı geldi. Daha önce sinemaya gitmiştim ama sinema tırında gitmek daha eğlenceliydi. İçeride oyunlar oynatıyorlar, şarkılar söylüyorlar, dans ettiriyorlar. Film izliyoruz. Hepsi çok güzeldi. Aynı tırı bir sinemaya çevirmişler. Perdeleri, koltukları hepsi çok güzeldi” dedi.
Hatice Nur Zeyrek ise, “İlk defa tıra gittim. Daha önce sinemaya gitmiştim ama tırda daha çok eğlendik. Rafadan Tayfa’yı izledik, şarkılar söyledik beraber. Zeybek oynadık. Çok güzeldi” şeklinde konuştu.
2017 yılından bu yana dezavantajlı çocuklara yönelik faaliyet gösteren gezici sinema tırı, hizmet vermeye başladığı günden bu yana 74 il ve 700 ilçede 2 milyon dezavantajlı çocuğu sinema ile buluşturdu.

İHA