Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri; Serpil Yıldırım, Naşit Tosun ve Dilan Gündoğan'ın refakatinde gerçekleşen kültür gezisi boyunca genç Seymenler, sıra dışı dokusuyla dikkat çeken Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki doğa harikası Tulumtaş Mağarası’na hayran kaldı.

Ankara Kulübü Derneği YKÜ (Arkeolog) Dilan Gündoğan, geziye katılan genç Seymenlere Tulumtaş Mağarası hakkında bilgilendirmede bulundu. Gündoğan, “Oluşumu 5 milyon yıl öncesine dayanan Tulumtaş Mağarasının yapısı, araştırmalara göre okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Aşınma süreçleri sonucu sarkıt ve dikey olarak farklı şekillerin ortaya çıktığı karstik bir yapıya sahip mağaranın içindeki oksijen miktarının açık havadan biraz daha fazla olduğunu, ısının ise hep sabit kaldığını söyleyebiliriz. Burada geçmişte insan ve hayvan yaşamına dair herhangi bir veri yok.” diye konuştu.

Mansur YAVAŞ'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı Mansur YAVAŞ'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı

 Ankara Kulübü Ykü Dilan Gündoğan Rehberliğinde Gezildi.. (3)

'MAĞARANIN TESADÜFEN ORTAYA ÇIKIŞ HİKAYESİNİ ANLATTI'

Gezi programda Ankara Kulübü heyetini sıcak bir misafirperverlik ile karşılayan Tulumtaş Mahalle Muhtarı Kazım Koç, Tulumtaş Mağarası’nın tesadüfen keşfedilme hikayesini anlattı. Mağaranın 1990 yılında Ankara İstanbul Çevre Otoyolu inşaatı yapılırken ortaya çıktığının altını çizen Koç, şunları ekledi: “Bölge kayalık bir konumda olduğu için ilgili firma buradan taşlı malzemeyi kazarak yol dolgusunda kullanıyordu. Dinamit patlatarak ilerliyorlardı. Dinamit patlatıp kazı yaparken bir boşluk görülüyor. İçine girdiklerinde mağara olduğu ortaya çıkıyor. Tesadüfen bulunan bir mağara. Mağaranın özellikle Damlataş Mağarası ile atmosfer ve yapı olarak birebir aynı özelliklere sahip olduğunu biliyoruz. İçinde sarkıtlar ve dikitler ile yaşayan mağara, 2023’de hizmete girdi. Yaklaşık 200 metre derinliği-kollarıyla beraber 300 metreye yakın gezilebilir uzunluğa sahip bir mağara. Mağara şimdilik bu kadar ama daha ileriye gitme-büyüme anlamında çalışmalar devam ediyor. Açıldığı günden itibaren büyük ilgi gören mağara bölgenin bilinirliğini, tanınırlığını, marka değerini artırdı. Turistik hareketliliğin yoğunlaşması anlamda katkısı oldu. Tulumtaş Mağaramıza ve Tulumtaş Mahallemize yapılan değerli ziyaretlerinden dolayı başta Ankara Kulübü Yönetim Kurulu Üyeleri Serpil Yıldırım, Naşit Tosun ve Dilan Gündoğan olmak üzere beraberinde bizleri onurlandıran tüm Seymen kardeşlerimize teşekkür ediyorum.”  

I M G 6936

'KÜLTÜR GEZİSİNİN ADRESİ ANKARA'NIN TARİHİ DEĞERLERİ'

Ankara Kulübü Derneği YKÜ Serpil Yıldırım konuşmasında Tulumtaş Mağarası gezisinin, genç Seymenler adına Ankara'nın önemli bir değerini öğrenmek ve de sosyalleşmek adına önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, “Ankara, köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel değerleri bakımından oldukça önemli bir potansiyele sahip. Seymenlik ve Bacıerenlik geleneği başta olmak üzere Ankara’mızın tarihi kültürel mirasını en doğru haliyle geleceğe aktarma görevini omuzlarında taşıyan Ankara Kulübümüzün genç Seymen ve Bacıerenlerinin sadece oyunlarıyla, müziğiyle değil, Ankara’yı insan yaşamının olduğu tüm yerleşkeleriyle, doğasıyla, coğrafyasıyla, tarihi ve anıtsal ve ekolojik yapılarıyla, gelenek görenek, giyim ve mutfak kültürü ile öğrenmesini istiyoruz. Zaman zaman da genç Seymen ve Bacıerenlerimize yönelik bu doğrultuda kültür gezileri, ziyaretler düzenliyoruz. Bu gezimizde de Ankara’nın arkeolojik çağlarına uzanan Tulumtaş Mağarasına ilişkin genç Seymenlerimizle hep birlikte önemli bilgiler edindik, tam bir doğa harikası oluşumu yerinde deneyimledik. Gezimizde yanımızda olan Tulumtaş Mahalle Muhtarı Sayın Kazım Koç’a sıcak ilgi ve samimi misafirperverliğinden ötürü teşekkür ediyoruz.” dedi.

Gezide genç Seymenlerin, Tulumtaş Mağarası'nın önünde sergilediği Seymen gösterimi de  etkinliğe ayrı  bir renk kattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ