Haber- Atila Göker

GAZZE NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan bir şehirdir. Gazze'deki insan yerleşim tarihi bu şehri dünyadaki en eski şehirlerden biri yapacak şekilde 5 bin yıla ulaşmaktadır. 

Gazze , Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.

16. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'na dahil olduğunda bir köy durumundaydı. Osmanlı hakimiyetinin ilk yarısında, Rıdvan Hanedanı yönetiminde şehirde büyük ticaret ve barış içinde dönem geçti.

Sakarya’da suya yüzde 20 indirim Sakarya’da suya yüzde 20 indirim

gazze-nerede-gazze-neresi-nereye-ba-tkcu

FİLİSTİN NEREDE?

Filistin coğrafi konum olarak Orta Doğu'da yer alan bir ülkedir. Parlamenter demokrasi ile yönetilen ülke Arap yarım adasının en küçük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biridir. Filistin'in bağımsızlık ilanı ilk kez 1968 yılında gerçekleşmiştir. Filistin'de trafik akışı sağ taraftan olup ülkenin internet alan adı ise ".ps" şeklinde bitmektedir. 3 büyük dinin kutsal saydığı Kudüs şehri de Filistin'de yer almaktadır. Günümüzde Kudüs Filistin ve İsrail arasında çekişmeli geçen bir şehir haline gelmiştir. Arapça ülkenin resmi dilidir. Ülkede Arapçadan sonra ise İbranice oldukça fazla konuşulmaktadır.

Editör: Atila Göker