Şahinbey ilçesi Küçükkızılhisar Mahallesi’nde yapılan asfalt çalışması vatandaşların tepkisini çekti. Cadde üzerinde meydana gelen asfalt bozukluklarını gidermek için kolları sıvayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, cadde kenarında yaktığı zift ile gökyüzünü siyaha boyadı. Gazetemize konuşan mahalle sakini ise böyle bir teknolojinin şehir içinde olamayacağını ifade ederek yanan ziftin hem toprakta hem de havada kirliliğe neden olduğunu belirtti. 

Gaziantep’in işlek mahallerinden olan Küçükkızılhisar Mahallesi’nde caddede yapılan asfalt çalışması mahalle halkının tepkisine neden oldu. Cadde ortasında yakılan zift hem toprağa zarar verdi hem de havanın kirlenmesine neden oldu. 

Gaziantep’te havayı kirleten asfalt çalışması  (1)

Böyle bir teknolojinin şehir içindeki mahalleler için tehlike saçtığına değinen bir yurttaş şunları söyledi:
“Asfaltın yapıştırma maddesi olarak kullanılan zift, petrolün artık maddesi olarak kullanılan bir kimyasaldır ve belediyeler de satın alarak asfalt yapımında kullanır. Yol yapımında kullanılan zift büyük kaplarda yüksek ateşlerde eritilerek pekmez kıvamına getirilir, sonrasında da yolu sular gibi süpürge ile gezdirilir ve silindirle üzerinden geçilir. Fakat bir büyükşehrin işlek caddesinde ateş yakılarak bu teknoloji ile asfalt atılamaz. Çünkü ziftin içerisindeki katkı maddelerinin toprakta kalma ihtimali vardır. Belli ölçüde katkı maddeleri, toprak derinliğine ulaştıysa, toprağa karıştıysa bundan sonra yetişecek bitkilere toksik etkileri olabilir. Bu teknoloji aynı zamanda da hava kirliliğine neden olmaktadır. Bir an önce şehir içinde bu teknolojinden vaz geçilmelidir. Çünkü şehri tahrip etmektedir.”
Mustafa ATAR
 

Editör: Hüseyin Çözen