Basın birliklerinden torba kanuna tepkiler gelmeye devam ediyor. Şirketler aleyhine haber yapan gazeteciler için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını öngören maddeyi eleştiren GMD Başkanı Çınar, “Gazetecilik mesleği kısıtlanmak ve halkın haber alması engellenmek isteniyor.” dedi.

Genç Medyacılar Derneği Başkanı Umut Emre Çınar, AK Parti milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) sunulan ve gazetecilere yeni hapis cezaları getirilmesinin yolunu açan torba kanun teklifiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENİR

Çınar, torba kanunda yer alan şirketler aleyhine haber yapan gazetecilere yönelik, ‘şöhrete zarar verme’ suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını öngören teklifi eleştirdi. Çınar, bu teklif ile gazetecilik mesleğinin kısıtlanmasına ve halkın haber alma hakkının engellemesine neden olacağını kaydetti.

85 MİLLETVEKİLİ TORBA KANUNU İMZALADI

25 Mart tarihinde 85 AK Partili milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunulan “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde 39 madde bulunuyor.

İŞTE TEPKİ ÇEKEN O MADDE Torba yasada gazeteciler ile ilgili yer alan ve eleştirilen madde de ise şunlar kaydediliyor: “Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamayacak ya da bu yolla asılsız haber yayılamayacak. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yapılamayacak. Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek asılsız haber yayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1000 günden 2000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu eylemler neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunacak.” (Eyüp SARİ)

Editör: TE Bilisim