Haber: Kadir Gürhan

Düzenlediği basın açıklamasıyla ‘ekmek 7,5 TL olabilir’ iddialarına cevap veren Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı 7,5 TL’nin gündemlerinde olmadığını söyledi. Ekmek fiyatıyla ilgili açıklamaların yetkili kişiler tarafından yapılmadığına vurgu yapan Balcı, “Bu kişilerin hiçbir yetkisi yokken, fiyat talep etme yetkisi dahi olmamasına rağmen ekmek fiyatına ilişkin ‘Aralıkta 7,5 TL olacak’ demesi gerçek dışıdır. Aralık ayında ekmek 5 TL’nin üzerinde olmayacak. Ocak ayında da kamuoyunda yer aldığı şekilde bir ekmek fiyatı ile karşı karşıya kalmayacağız” dedi. 

‘Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir’ açıklamasını yapan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’a da sert tepki gösteren Balcı, “Kendisini şiddetle kınıyoruz Bu kişinin Türk milleti adına sarf etmiş olduğu kelimeleri şiddetle kınıyoruz, nefretle karşılıyoruz, doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı. Balcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bununla ilgili açıklama yapılırken bu kişinin bu mesleği icra etmediğini, yaptığı açıklamanın gerçekle bağdaşmadığını ve buna basında yer verilmesinin doğru olmayacağını ilgili basın-yayın kuruluşuna ifade etmemize rağmen bunu yayına çıkartarak bu talihsiz açıklamalara sebep olunmasını doğru bulmuyoruz."

“BİLİMLE İLGİSİ OLMAYAN TALİHSİZ AÇIKLAMA”

Kolivar’ın yanlış bilgi verdiğini savunan Balcı, “Milletimizin yılda 210 kilogram ekmek tükettiğini söylüyor. Oysa ki bizim insanımız yılda 81 kilogram ekmek tüketiyor yani günde 224 gram ekmek tüketiyor. Bu da normal olan ekmek tüketimidir. Yılda 210 kilogram ekmek tüketilmiş olsa bizim günde 243 milyon adet ekmek tüketmiş olmamız gerekiyor. Türkiye'de bugün 96 milyon adet ekmek tüketiliyor, 101 milyon adet ekmek üretiliyor. Hiçbir bilimle ilgisi olmayan talihsiz bir açıklama olduğunu görüyoruz. Nimete saygısızlık yaparak ekmekle alakalı küçümseyici ifadeler kullanması son derece yanlıştır. Ekmek Türk vatandaşı için dünyada yaşayan insanlar için nimettir" diye konuştu.

“7,5 TL OLMASI GERÇEK DIŞI”

Balcı, ekmek fiyatıyla ilgili iddialara ilişkin, "Bu kişilerin hiçbir yetkisi yokken, fiyat talep etme yetkisi dahi olmamasına rağmen komisyonda görevi olmamasına rağmen ekmek fiyatına ilişkin 'Aralıkta 7,5 TL olacak' demesi, gerçek dışıdır çünkü bu kişilerin fiyat talep etme yetkisi de yoktur. Dün biz bu kişi ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yetkisiz kişilerin yanlış bilgilendirmemesi konusunda bugün Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na müracaat edeceğiz. Bugüne kadar hem esnafımızın hem de halkımızın mağdur olmaması konusunda her türlü çalışma yapıldı. Haziran ayında en son desteklemenin son bulması beklenirken Cumhurbaşkanı'mızın talimatı ile destekler devam etmekte, esnafımızı büyük ölçüde rahatlatmakta. Birçok gideriniz var, bu giderler karşısında esnafın da mağdur olmaması adına en makul rakamlarla bugüne kadar gelindi" şeklinde konuştu. 

“OCAK AYINDAN İTİBAREN EN MAKUL FİYAT NEYSE BU KONUDA AÇIKLAMA YAPABİLİRİZ”

Ekmek fiyatının 5 TL'nin üstünde olmayacağını belirten Balcı, "Aralık ayında ekmek 5 TL'nin üzerinde olmayacak. Ocak ayında da kamuoyunda yer aldığı şekilde bir ekmek fiyatı ile karşı karşıya kalmayacağız. Ocak ayında da 5 TL olarak devam edeceğini düşünüyorum. Ekmeğin 7,5 TL olması gündemimizde yok. 30 üyesi olan birini, kanal kanal gezdirip haber yaptırmayı ben doğru bulmuyorum. Israrla programa da çıkarmalarına anlam vermiş değilim. Şu anda azami fiyat 5 TL olarak uygulanıyor Türkiye'de. Ocak ayından itibaren en makul fiyat neyse bu konuda açıklama yapabiliriz. Bugüne kadar maliyet artışlarını ekmeğe yansıtsaydık şubat ayında belki 7 TL olabilirdi" dedi. 

Ekmeğin ülkemiz ve dünya için vazgeçilmez bir nimet olduğunu söyleyen Balcı " ekmek içinde B1 B3 B6 vitaminlerini bulundurur. Bunun yanında magnezyum, çinko, demir, selenyum gibi elementlerini de barındırır. Ekmek gibi hassas konuda açıklama yapılacaksa fırıncı esnafını temsil eden mesleki federasyon olarak Fırıncılar Federasyonunun, ülke genelinde bir açıklama yapılacaksa TOBB'un, ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yapacağı açıklamalar dikkate alınmalı. Bunun dışındaki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı. 

“FİYATLARI EN MAKUL SEVİYEDE TUTUYORUZ”

Yanlış değerlendirmeler yaparak halkı tedirgin etmemek gerektiğini dile getiren Balcı konuşmasına şu şekilde devam etti: " 2022’de Şubatta ekmek 7 lira olacak Mart ve Nisanda en az 10 lira olacak ifadeleri yer almıştı ama bu gerçekleşmedi. Esnafımızın doğalgaz elektrik akaryakıt kira gibi büyük giderleri var. Bu giderler karşısında esnafımızın da mağdur olmaması için en makul seviyede rakamlarla bugüne kadar gelindi.  Aralık 2022'de meslekle hiçbir alakası olmayan, 30 tane üyesi olan kişinin yaptığı açıklamada, 3 gündür kamuoyunda gündeme çıkarak ekmeğin 7,5 lira olacağı dolayısıyla vatandaşımızın 733 adet ekmek alacağını ifade ediyorlar.  Aralık ayında Ekmeğin 7.5 lira olma imkanı yok 5.liranın üstüne çıkmayacak, vatandaşımız bu asgari ücretle yine en az 1100 adet ekmek almış olacak. Gönül ister ki hiç fiyat artışı olmasın. Ama fiyatları en makul seviyede tuttuğumuzu ve tutacağımızı ifade etmek istiyorum."