Türkiye, aktif fay hatlarının geçtiği ülkeler arasında yer alıyor. 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremden 10 şehir etkilendi. Son açıklamalara göre, 24 bin 617’ kişi yaşamını yitirdi. Tüm Türkiye, son depremin acısıyla sarsılırken uzmanlar İstanbul depremi hakkında uyarıyor. Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 büklüğünde meydana gelen depremin ardından yurttaşların endişeleri arttı. Arama motorlarında aratılanlar arasında "Evim depreme dayanıklı mı? Bina deprem testi nasıl yapılır? Oturduğum bina sağlam mı?" soruları yer aldı. Deprem testine dair bilgiler haberde...

Nasıl Deprem Testi Yaptırılır

Doğal afetler beraberinde getirdiği can kayıpları ve ekonomik zararlar ile ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle her dönem yaşanan doğal afetlere ve çeşitlerine karşı tedbirli olmak gerekir. Doğal afetler içerisinde yer alan ve birçok can kaybına neden olan depremler ülkemizin önemli bir gerçeğidir. 1999 yılında yaşanan İstanbul ve Gölcük depremlerinin ardından birçok insan hayatını kaybetmiş, evsiz kalmış ve psikolojisi bozulmuştu. Böyle bir şiddetli deprem tüm ülkeyi etkilemiş ve insanlar tedirgin olmuştu. Bu durum insanların depreme karşı ne kadar hazırlıksız olduğunu ve yapılan binaların ise dayanıksız olduğunu gösterdi. Bu tarihten sonra devlet ve kişiler tedbirlerini arttırarak yaşam alanlarını daha sağlıklı ve güvenli hale getirmek için çalışmalar yürüttü.

 Deprem Testi Yaptırmanın Önemi

Türkiye hareketli fay hatları üzerinde yer aldığı için sürekli depremlerin meydana geldiği bir yerdir. Son zamanlarda yaşanan depremler insanların yeniden deprem gerçeğiyle yüzleşmesini sağlamıştır. İnsanlar oturdukları binaların depreme karşı ne kadar dayanıklı olup olmadığı konusunda tedirginlik yaşadıkları için deprem testi yapan firmalardan yardım alırlar. Yapılan deprem testleri ile binaların sağlamlığı ölçülür. Böyle bir hizmetin sunulması büyük bir avantajdır. İnsanlar bu testleri yaptırarak hayatlarını sürdürdükleri yapıların ne kadar dayanıklı olduğunu bilirler. Aynı şekilde olası bir deprem anında yaşayabilecekleri olumsuzluklar karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiğini ve bunun için ne gibi tedbirler almaları gerekeceğini bilirler. Kısaca insanlar bu testler ve veriler ile daha bilinçli hale gelirler.

 Karot Alma

Binaların ve yapıların ömrünü hesaplamak ve depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak için yapılan testlerden biri de karot almadır. Karot alma çalışmaları özel olarak tasarlanan cihaza yardımı ve uzman kişiler gözetiminde yapılır. Kolon ve kirişler üzerinden cihaz yardımı ile alınan numuneler üzerinde incelemeler yapılır. Karotun alındığı bölge daha sonra yeniden doldurulması gerekir. Karot alma çalışmaları sırasında numunelerin doğru alınması çok önemlidir. Bu konuda iyi bir firma ile anlaşmak gerekir. Çünkü karot alma işlemi oldukça hassas bir konudur. Alınan karot örneği ile beraber verilen basınç doğrultusunda binaların sağlamlığı test edilir. Ayrıca binanın projesine, kullanılan malzemelere ve bu malzemelerin direnç ölçümlerine de bakılır.

Deprem Testi Kimler Tarafından Yapılır

Deprem araştırma ve uygulama merkezleri kontrolünde bulunan özel olarak kurulmuş firmalar deprem testi yaparak insanlara yaşam alanları hakkında bilgi verirler. Yaşam alanlarının depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmak isteyen kişiler ve özel firmalardan destek alabilirler. Firmalar yardım isteyen kişilere gönderdikleri uzman ekip ve donanımlı cihazlar yardımıyla istedikleri her türlü bilgiyi bilimsel veriler ışığında sunarlar. Deprem testi yaptırmak ve bu konuda güvenli bilgiler almak isteyen kişiler tüm çalışmalarını titiz bir şekilde yürüten firmamızdan yardım alabilirler.

 Fay hattı geçiyor mu?

http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulabilirsiniz. Ekranın yan tarafından Faylar sekmesini ve Depremler sekmesinden ise Son 24, son 7 gün ve Son 30 gün şeklinde bulunan kutucuklara tıklayarak hangi zaman diliminde evinizin altından fay hattın geçtiğini görebileceksiniz. Haber Merkezi