Ev hanımlarıyla ilgili önemli adımlar atılıyor. Ev hanımlarının emeklilik haklarından faydalanabilmek için yöntemleri araştırmaya devam ediyor. Çalışma fırsatı olmayan ancak ev emekçisi olan ev hanımları artık emekli olabilcek. Peki çalışmayan ev hanımları nasıl emekli olabilir? Koşullar neler? İşte tüm merak edilenler...

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK
Ev hanımları için yeni emeklilik şartları belli oldu. 25 senelik evli olan kadınlar SGK aracılığıyla başvurularını yapabilecek. Ev hanımlarının emeklilik şartları için prim ödemesi, sene ve yaş şartı aranacak. Yani çalışmayan kadınların da prim ödemesi yapmış olması gerekiyor. Çalışan ve sigortası olan insanların emekliliği için kadınların 20, erkeklerin 25 seneyi doldurması gerekiyor. 

SGK için EYT yasasıyla birlikte 9 Eylül 1999 senesi sonrası değişiklik yapıldı ve sene şartı ortadan kalktı. Emeklilik için en önemli şartlardan biri ise prim ödeme günleri. İş veren primini çalışanı için öderken Bağ Kur emeklisi olacak vatandaşlar kendi prim ödemelerini yapıyor. Borçlanma ile birlikte doğum ve askerlik süreleri ile indirim kazanılabiliyor. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için 50 yaşlarını geçmiş olması, 1995 senesi öncesinde evlenmesi ve 25 sene evliliği tamamlamış olması, malullük ya da yaşlılık maaşlarından faydalanmaması, SGK ya da Bağ Kur ile bağlantısı olmaması ve gelir vergisine bağlı olmaması şartları aranıyor. Şartları taşıyan kişiler SGK aracılığıyla yazılı başvuru yapabiliyor. 

Haber Merkezi