Haber: Kadir GÜRHAN

Etimesgut Belediyesi tarafından 60 bin metre kare üzerinde kurulan ve içinde birçok tarihi olayın canlandırıldığı Türk Tarih Müzesi ve Parkı, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel tarafından basın mensuplarına tanıtıldı. 29 Ağustos’ta açılışı yapılacak olan müzenin içinde 200 heykel, önemli tarihi olayları canlandıran panorama, kütüphane, dinlenme yerleri ve Türk kültürünün en önemli tarihsel göstergelerinden biri olan Otağ çadırı yer alıyor.  

Müzenin Başkentlilere tanıtılması için basın mensuplarına çağrıda bulunan Demirel, “Ankaralı hemşerilerimizle burayı buluşturun, onlara burayı tanıtınız. Burayı bilsinler ve görsünler. Yapılan işin elbette ki hatası veya eksiği olur. Bu eksiklerin dile getirilmesi taraftarıyız. Eksikleri ve hataları düzeltmek bizim temel görevimizdir” dedi. Demirel, “Burası aynı zamanda bir eğitim yuvasıdır. Birçok okulumuza ve üniversitemize çalışmaları için ev sahipliği yapacak. Ankaramız başta olmak üzere birçok çocuğumuzun, gencimizin kapısını çalacağı yerdir. Aynı zamanda Ankaramızın ziyaret merkezi olacak ve Ankara’ya gelen turistler başta olmak üzere milletin tercih edebileceği bir alan olacak” diye konuştu. 

“TÜRKİYE’DE DEĞİL DÜNYADA TEKTİR”

Müzenin 60 bin metre kare üzerine kurulu bir alandan ibaret olduğuna dikkat çeken Demirel, “Bu tarih müzesi Türkiye’de değil dünyada tektir. Türk Tarih Müzesi Türkiye’de olmadığı gibi Türk cumhuriyetlerinde de yoktur. Bu müzeyi yapmamızın sebebi; tarihimize kültürümüze sahip çıkak, tarihimizdeki değerlerimize sahip çıkmak, tarihimizin etrafında birleşerek ve onu öğrenerek, milletin bütünlüğüne, birliğine katkı sağlamaktır. Milletini ve ülkesini seven olarak bu ülkenin bekasına ve milletine hizmet etmek bizim asli görevimizdir. Yerel yöneticiler olarak şehrin ihtiyaçları olan çağdaş kentleşme adına yapılması gerekenleri yapmaya devam ediyoruz. Vatandaşımızın yaşam kalitesine dokunan çalışmaları yaptık yapmaya da devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“MİLLETİMİZİN TARİHİNE VE KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKMAK DA BİZİM GÖREVLERİMİZ ARASINDADIR”

‘Etimesgut’un hangi noktasına giderseniz gidin belediyemizin çağdaş, modern çalışmaları ile karşılaşırsınız’ diyen Demirel, Etimesgut’u tercih edilen, talep edilen yerleşim birimi haline getirdiklerini söyledi. Demirel, “Şehrimiz Ankaramızın en güzel yerleşim yerlerinden biridir. Üstlendiğimiz misyon gereği bu milletin sanatına kültürüne, tarihine sahip çıkmak da bizim görevlerimiz arasındadır. Mevzuatta bu alanda herhangi bir sıkıntı yok. Bu alanlarda çalışılabilir. Yerel yönetimler sadece şehrin alt yapısı, üst yapısıyla değil, aynı zamanda sosyal kültürel, sanatsal etkinlikler ve çalışmalar yapabilmelidir. Anadolu Kültür ve Sanat Festivalimiz bu düşünceden hareketle gerçekleşmiştir. Her ne kadar geçen yıl pandemiden dolayı gerçekleştiremesek de, bu festivalimiz Anadolu insanının birliğine ve beraberliğine katkı sağlayan bir festivaldir” dedi. 

“MÜZEMİZ 3,5 YILIN ARDINDAN HAYATA GEÇTİ”

Hayal kurmayı seven ve kurduğu hayali gerçekleştiren bir milletin çocukları olduklarına vurgu yapan Demirel, “ Uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz Türk Tarih Müzemiz yaklaşık 3,5 yıl aradan sonra hayata geçmiş bulunuyor. Müze, biz Türklerin binlerce yıllık tarih ve medeniyetinin belirli dönemlerinin, belirli şahsiyetlerinin ele alındığı, resim ve heykellerle yansıtıldığı açık ve kapalı bir alandan oluşmaktadır. Önemli ve yaşadığı zamana göre yaşanmış çok değerli olaylar bu müzede yansıtılmaktadır. Biz, 17 devlet kurmuş bir millet olarak elbette ki sayısız birçok kahramanımız ve sayısız birçok önemli olayımız vardır.  Bizim bunların hepsini canlandırma şansımız yoktu. Onun için Çanakkale, Malazgirt, Kurtuluş Savaşı ve Ergenekon Destanı gibi bazı tarihi zaman dilimlerini seçerek canlandırdık. Bu alanda ülkemizin yetiştirmiş olduğu tarihçilerimizle, heykeltıraşlarımızla, bu konu ile alakalı uzman arkadaşlarımızla hareket ettik. Sadece bu alanda değil her alanda bu şekilde hareket ediyoruz. Bu insanlarımızdan oluşan bir bilim kurulu oluşturarak çalışmamızı sürdürdük. Bugün bu meydanda 200’ün üzerinde heykel var. Kütüphane ve çalışma alanımız var” ifadelerini kullandı. 

“HEYKELLERİMİZE BAKTIĞINIZDA BİR SANATIN, BİR EMEĞİN NETİCESİNİ GÖRÜRSÜNÜZ”

‘Yaptığımız heykelleri bir şehrin ortasına koyarsanız o şehri kaldırabilecek büyüklükte ve güzelliktedir’ diyen Demirel konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu heykeller öyle tesadüfî yapılmamıştır. Her birinin üzerinde hassasiyetle dürülmüş ve beyaz renk seçilmiştir. Heykellerimize baktığınızda bir sanatın, bir emeğin neticesini görürsünüz. Burası birçok okulumuza ve üniversitemize çalışmak için ev sahipliği yapacak. Burası bir eğitim yuvası olacak. Ankaramız başta olmak üzere birçok çocuğumuzun, gencimizin kapısını çalacağı yer olacak. Aynı zamanda Ankaramızın ziyaret merkezi olacak ve Ankara’ya gelen turistler başta olmak üzere milletin tercih edebileceği bir alan olacak. Bizler gideceğiz ama burası kalacak ve milletimize hizmet etmeye devam edecek. Bu çalışmanın özünde milletin birliği vardır. Tarihten gelen değerlerimizi yansıtmaktadır. Öyle gençler ve öyle insanlar yetiştirmeliyiz ki bu millete ve ülkeye hizmet etsinler, bu ülkeye hizmet etsinler, bu millete sadaakatla bağlansınlar. Biz tek derdimiz budur. Bu millete sadakatla bağlanmayan insanların 15 Temmuz’da neler yaptığını gördük. Gayemiz millete sadık ülkeye sevdalı insanlar yetiştirmektir.”

TÜRK TARİH MÜZESİ VE PARKI’NIN ENLERİ 

- Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük sanat müzesi 

- Ülkemizde en çok heykelin bulunduğu tarih-sanat müzesi

- En çok Türk abidesi/anıtı replikası bulunan müze

- 8 Türk abidesi/anıtının 1300 yıl sonra ilk kez sergilendiği müze 

- En uzun Çanakkale Savaşı kompozisyonunun (44 m) bulunduğu müze

- Ülkemizde en çok yeşil alana sahip müzelerden biri

- Ülkemizdeki en büyük otağlardan (120 metrekare) birine sahip müze

- Kütüphanesi, konferans salonu ve çok amaçlı sergi salonu ile birlikte bir kültür kompleksi olarak tasarlanan, ülkemizdeki ender müzelerden biri

- Sanat eserleri, tarihsel ve arkeolojik veriler referans alınarak tasarlanan ülkemizdeki ender müzelerden biri

- Ülkemizde, en çok görsel alana sahip panoramik resimlerin bulunduğu müzelerden biri

- Ülkemizde, en uzun Kürşat ve 40 Çerisi kompozisyonuna sahip müzelerden biri

- Ülkemizde, en uzun Kurtuluş Savaşı kompozisyonuna sahip müzelerden biri

- Ülkemizde, en uzun İstanbul’un Fethi kompozisyonuna sahip müzelerden biri

Editör: TE Bilisim