Edebiyatımızda yer alan güzel bir spor terimidir. Spor müsabakalarında durumu anlatmak için çok sık başvurulan bir terimdir. Erken havlu atmak, başarısızlığını kabul edip mücadeleyi bırakmak, pes etmektir. Ya da başaramayacağını anlayınca bu işte de havlu attı. Ligin bitmesine üç hafta kala takım şampiyonluğa havlu attı gibi terimlerin karşılığıdır.
Son iki gündür Ziraat Türkiye Kupasında yaşanan gelişmeler bize ‘erken havlu atmak’ terimini kullandırttı. Çünkü son sekize kalan üç büyüklerden Fenerbahçe Medipol Başakşehir’e, Galatasaray ise Konyaspor’a yenilerek Kupadan elendiler. Son büyük olan Beşiktaş’ın ise rakibi Konyaspor. İster misiniz son büyükte elensin? Olmaz diye bir şey yok. Anadolu takımları kupa maçlarında oyuna iyi konsantre oluyorlar tıpkı dünkü Alanyaspor gibi. Dolayıysa oyuna iyi konsantre olan bir Konyaspor sahaya çıkarsa Beşiktaş’ı eleyerek saf dışı bırakma olasılığı yüksek bir olasılıktır. İşte o zaman mücadele sahasında sadece Anadolu takımlarını görmüş oluruz. Bu da pek fena bir gelişme olmaz. Zaten Türkiye Kupasının gelirleri azaldığından beri büyük takımlar bu kupaya pek önem vermemeye başladılar. Fakat Türkiye Kupasının UEFA’nın anahtarı olduğunu unutmamak ve bunun bilincinde olarak sahaya çıkmak gerektiğini söylemek istiyorum. Umarım bundan sonra da öyle olur.
Maçın tartışmalı pozisyonlarından biri olan birinci golde faul olduğunu düşünmüyorum. Çok ince bir top kapma var ve bunun sonunda da gelen bir gol var. Sarı-kırmızılı oyuncular, Babacar'ın topu kazandığı hava topunda Ryan Donk'a faul yapıldığı gerekçesiyle maçın hakemi Abdülkadir Bitigen'e itirazlarda bulundu. VAR hakemi Ali Palabıyık, pozisyonun incelenmesi yönünde bir talepte bulunmadı ve hakem orta noktayı gösterdi. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, golün geçerli olmasının ardından yedek kulübesinde çok sinirlendi. Karar sonrası tecrübeli teknik adamın elindeki su şişesini sinirle yere fırlattığı ekranlara yansıdı. Üç gol yiyen Galatasaray’ın maçı kazanması ve çevirmesi de zor oldu. Olan giden yarı finale oldu.
Bir de gelelim Fenerbahçe Teknik Direktörü Erol Bulut’un maç sonu açıklamalarına. Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final maçında Fenerbahçe, sahasında Başakşehir'e 2-1 mağlup oldu ve kupaya veda etti. Karşılaşma sonrası sarı lacivertlilerin teknik direktörü Erol Bulut, açıklamalarda bulundu. Bulut şu açıklamada bulundu; maç bizim kontrolümüzde başladı. Rakip kendi kalesine oyunu kapattı, iyi defans yaptılar. 120 dakika boyunca bunu yaptılar. Bizim basit bir hatadan yediğimiz gol ve kırmızı kart vardı. Rakip biraz şanslıydı. Biz istediğimiz ikinci golü 120 dakika içerisinde bulamadık. Bence tek eksik gol değildi sayın Bulut. Yukarıda belirttiğim gibi bir konsantrasyon eksikliği vardı takımda. Karşı tarafta da kendini geldiği gibi kanıtlamaya çalılan Aykut Kocaman vardı. Nitekim bu durumu ve Başakşehir’in son haftalardaki kötü gidişatını oyuncularına iyi anlatabilmiş ve maça konsantre olarak kazanmasını da bildi. Bu güzel mücadelelerin bir an önce taraftar ile oynaması dileğiyle..