ABD’den Putin’e G20 daveti: Trump ile görüşebilir
ABD’den Putin’e G20 daveti: Trump ile görüşebilir
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’taki Gotham Hall’da düzenlenen Türk ve Kardeş Topluluklar Buluşması’na katılarak ABD’de yaşayan Türk ve Müslüman toplumuna seslendi. Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC), Uluslararası Demokratlar Birliği (UID), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve ABD Müslüman Kuruluşlar Konseyi (USCMO) tarafından düzenlenen etkinlikte Erdoğan; dayanışma, eğitim, entegrasyon, ana vatanla bağların korunması ve ABD’de yaklaşan ara seçimlere ilişkin mesajlar verdi.

New York’ta yeniden vatandaşlarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, buluşmanın hem katılımcıların ABD’deki çalışmalarını görmek hem de ortak meseleleri değerlendirmek açısından önemli olduğunu söyledi. ABD’de yaşayan Türk ve Amerikan Müslüman toplumunun sınırların ve coğrafyaların ötesinde bir kardeşlik oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, Türk Teavün Cemiyeti ve Hars Cemiyeti’nden Gülcemal Vapuru’yla ABD’ye ulaşan ilk nesillere kadar uzanan tarihi mirasa değindi.

Erdoğan New York’ta Türk Ve Kardeş Topluluklarla Buluştu (2)

Erdoğan ABD’deki Türk toplumunun birikimine dikkat çekti

Kardeşliğin köken, gelir, dil, kültür ve renk ayrımı yapmadan dayanışmayı gerektirdiğini belirten Erdoğan, Hazreti Muhammed’in Müslümanların kardeşliğine ilişkin hadisinden örnek verdi. Bu birlikteliğin teşkilatlanmaya, teşkilatlanmanın ise topluma değer üreten kalıcı bir güce dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

ABD’deki Türk, soydaş ve Müslüman toplumlarının önemli bir insan kaynağına, tecrübeye ve büyüyen kurumsal kapasiteye ulaştığını belirten Erdoğan; iş dünyası, bilim, akademi, sağlık, hukuk ve teknolojide başarı gösteren Türklerin bulunduğunu ifade etti. Profesör Doktor Aziz Sancar’ı da örnek gösteren Erdoğan, vatandaşların Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yaptıkları katkıdan söz etti.

Erdoğan, Türk vatandaşı olmadığı halde Türkiye ile gönül bağı kuran, Türk milletine yönelik ön yargı ve haksızlıklara karşı sözünü dile getiren kişilerin desteğini de önemsediklerini belirtti. Soydaşlardan Amerikan Müslüman toplumuna kadar uzanan dayanışma ağının Türkiye açısından değerli olduğunu söyledi.

Erdoğan eğitim, entegrasyon ve asimilasyona değindi

Başarının temelinde nitelikli eğitimin bulunduğunu belirten Erdoğan, Türk toplumunun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki yerini güçlendirmesinin çocukların ve gençlerin iyi eğitim almasıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Gençlerin kendi dillerini ve kültürlerini öğrenerek ana vatanlarıyla bağlarını korumasının da önemli olduğunu ifade etti.

Birden fazla ülkeye aidiyet hissetmenin doğal olduğunu belirten Erdoğan, göçmenlerin yaşadıkları topluma entegre olabilmeleri için köklerini inkâr etmelerinin beklenmemesi gerektiğini söyledi. ABD’nin bu konuda istisnai bir örnek olduğunu ifade eden Erdoğan, özellikle Avrupa’nın birçok bölgesinde sorunlar yaşandığını savundu.

Erdoğan, “Müslümanlardan entegre olmaları değil, asimile olmaları bekleniyor. Biz ise entegrasyona ‘evet’, asimilasyonun her çeşidine ‘hayır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının ana vatanla bağları güçlendiren çalışmalara destek verdiğini belirten Erdoğan, ABD’de yaşayan Türkleri siyaset, ekonomi, akademi, kültür ve sanat alanlarında daha güçlü konumlarda görmek istediklerini söyledi. Bireysel başarıların güçlü kurumlara ve kuşaktan kuşağa aktarılabilecek kalıcı yapılara dönüşmesini arzu ettiklerini kaydetti.

Erdoğan ayrımcılık ve Gazze konusunda mesaj verdi

Müslüman karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla daha güçlü mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, kurumsallaşma ve dayanışmanın bu mücadelede önemli olduğunu belirtti. Gazze’de yaşananları “soykırım” olarak nitelendiren Erdoğan, benzer olayların başka yerlerde tekrarlanmasını engellemenin de bu dayanışmadan geçtiğini savundu.

Türkiye’ye yönelik iftiralara karşı durulması ve Türkiye ile ABD arasındaki ticaret, yatırım ve ekonomik iş birliklerinin artırılması gerektiğini belirten Erdoğan, “Kardeşliğimize sıkıca sarılacak, boynumuzu bükmeyecek, yüzümüzü yere eğmeyecek, kendimizi hiçbir zaman ikinci, üçüncü sınıf hissetmeyeceğiz” dedi.

Erdoğan New York’ta Türk Ve Kardeş Topluluklarla Buluştu (3)

Erdoğan ABD’deki ara seçimlere katılım çağrısı yaptı

ABD’de yaklaşan ara seçimlere de değinen Erdoğan, vatandaşlara demokratik haklarını kullanmaları çağrısında bulundu. Erdoğan, “Bu vesileyle yaklaşan ara seçimlerde tüm vatandaşlarımızı demokratik haklarını kullanmaya, seslerini duyurmaya davet ediyorum. İradenizi sandığa en üst seviyede yansıtmanız çok çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına değinen Erdoğan, Türkiye’nin ABD’deki vatandaşlarının yanında olduğunu söyledi. Programın düzenlenmesine katkı sağlayan TASC, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile diğer kurumlara teşekkür eden Erdoğan, farklı eyaletlerden etkinliğe katılanlara da selamlarını iletti.

Kaynak: Haber Merkezi