Özel gereksinim durumu, bireylerin veya anne babalarının istekleri dışında meydana gelen ve kişinin yetersizliği sebebiyle kendisinden beklenen görev ve sorumlulukları kısıtlı veya tamamen gerçekleştiremediği durumudur.

Özel gereksinimli çocuklar ve onların ebeveynleri için, birçoğumuzun kolayca ulaşabildiği olanaklara ulaşım biraz daha zorlu yollardan geçiyor ne yazık ki. Bu çocukların sosyal hayatta var olabilmelerini sağlamak ve onlar için yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çabalamaktan asla vazgeçmeyen ailelere destek olmak, onların toplumsal yaşama eşit bir şekilde katılmalarına yardımcı olma sorumluluğunu da sadece ailelere, devlete ve yerel yönetimlere bırakmayıp, bu sorumluluğu hepimizin paylaşması gerektiği konusunda hemfikir olursak eğer, şüphesiz onların hayatlarını da daha güzelleştirmiş ve kolaylaştırmış oluruz.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de Sincan ve Anıttepe’de “Özel Gereksinimli Çocuklar Mola Evi” adıyla hizmete açtığı merkezlerde hem dezavantajlı çocukları sosyal hayata bağlamayı, hem de çocukların ailelerine başka işlerini yapabilmeleri için zaman yaratmayı amaçlamış. Üyelik sistemiyle çalışan Mola Evleri’nden 3-6 yaş aralığındaki tüm özel ilgi ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklar ve onların aileleri yararlanabiliyor. 

Engelsiz Başkent hedefiyle çalışmalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu hizmetinden 88 çocuk ve aileleri yararlanıyor. Dilerim Anıttepe ve Sincan’da bulunan merkezlerin sayısı artar ve özel gereksinim duyan herkes bu hizmetlerden yararlanma olanağına ulaşabilir.

Editör: TE Bilisim