Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günü. Devlet karumları, STK’lar ve birçok oluşum bu gün adına farkındalık yaramak için birçok etkinliğe imza atıyor. Bunun yanı sıra sadece 3 Aralık’ta bu günü hatırlamayıp yıl boyu engellilerin daha refah bir yaşam sürmeleri, ikinci bir kişiye ihtiyaçları kalmadan yaşamaları için onlarca çalışmalara da imza atılıyor. 

Bu noktada vereceğim örneklerden birisi de Ankara Büyükşehir Belediyesi. ABB, Engelsiz Başkent hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürürken EGO Spor Kulübü, İşitme Engelliler Federasyonu ve Salyangoz Derneği iş birliğiyle “İşitme Engelliler Yüzme Kursu”nu hayata geçirdi. Nisan ayında başlatılan yüzme kursuna katılan 6-15 yaş arasındaki 25 işitme engelli çocuk haftanın 2 günü Bülent Ecevit Yüzme Salonu’nda özel teknik ve yöntemlerle şampiyonluklara kulaç atıyor.

ABB tarafından yapılan bu çalışma Başkentte dezavantajlı grupları sosyal hayata dâhil etmek ve yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla yapılan projelerden birisi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesapları üzerinden eğitimin her alanında fırsat eşitliği vurgusu yaparak, şu açıklamada bulunuyor:

“Ankara’da engelleri hep beraber aşıyor, büyük başarılara hep beraber imza atıyoruz. EGO Spor Kulübü, İşitme Engelliler Federasyonu ve Salyangoz Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz İşitme Engelliler Yüzme Kursu’nda eğitim alan evlatlarımızı eşit bir hayata hazırlıyoruz.”

EGO Spor Kulübü Başkanı Zafer Tekbudak ise şunları ekliyor: “1 Nisan 2022 tarihinde başlattığımız ve haftada 2 gün olarak devam ettirdiğimiz işitme engellilere özel yüzme eğitimi yoğun bir ilgiyle devam ediyor. Proje kapsamında 2 eğitmenimiz yaklaşık 25 sporcumuza eğitim veriyor. Sporcularımız alt ve üst minik yıldızlar kategorisinde yarışma seviyesinde yükseldiğini görüyoruz. ABB Başkanı Mansur Yavaş ile Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar tarafından bu proje hayata geçirildi” dedi. Yeni bir projeyi daha hayata geçirdiklerini belirten Tekbudak, “İşitme engelli 8 ile 15 yaş arasındaki özel çocuklarımıza güreş, karate, badminton, judo, taekwondo gibi branşlarda eğitim vermeye başlayacağız. Bu tür faaliyetlerimizi hızlandırarak bundan sonra da devam ettireceğiz.”

6-15 yaş arası işitme engelli çocuklarla bir yılı aşkın süredir antrenmanların devam etiğine değinen EGO Spor Kulübü İşitme Engelliler Yüzme Antrenörü Seda Artuç ise şunlara değiniyor:

“Her geçen gün kendilerini daha da ileriye taşıyorlar. Önümüzde Türkiye Şampiyonası var. Çocuklarımızı bu yarışmalara hazırlıyoruz. Yaklaşık 25 lisanslı işitme engelli çocuğumuz var. Gayet başarılı bir şekilde ilerliyoruz.”

ABB dezavantajlı gruplar için çok iyi çalışmalar yürütüyor. İşitme engelliler için sağlanan yüzme kursu da bunlardan birisi. Yeterli mi? Tabii ki hayır. Daha çok proje üretmeli, daha çok ödenek ayırmalı ve engellileri sosyal yaşama dahil etmek için gece gündüz çalışmalıyız. 

Şunu da eklemek gerekir ki ABB kaldırımdaki sarı noktalar ve şeritleri de gözden geçirmeli. Çoğu artık kullanılma durumda ve görme engelliler büyük sıkıntı yaşıyorlar. İnanıyorum ki çağrımız cevap bulacaktır… 

Editör: TE Bilisim