Beş büyük organizasyonda kazandığı şampiyonluk (olimpiyat şampiyonluğu, dünya açık hava şampiyonluğu, dünya salon şampiyonluğu, Avrupa açık hava şampiyonluğu, Avrupa salon şampiyonluğu) ve üst üste kırdığı dünya rekorlarıyla tarihin en iyi kadın sırıkla atlamacısı olarak görülen efsane bir isim Yelena İsinbayeva.                                   

 3 Haziran 1982 tarihinde Volgograd, Rusya’da dünyaya gelen Yelena Gaciyevna İsinbayeva’nın babası Gaci Gaciyeviç İsinbayev Dağıstan Tabarasan kökenlidir. Annesi Natalya Petrovna İsinbayeva ise Rus’tur. Rusya’da doğan her çocuk gibi Yelena da henüz küçük bir çocukken spora yönlendirilir ve jimnastik çalışmaya başlar. 5 yaşından 15 yaşına kadar spor hayatına jimnastikçi olarak devam eden Yelena boyunun uzaması nedeniyle jimnastik yapması zorlaşınca antrenörleri onu başka bir branşa yönlendirmeye karar verirler. Sırıkla atlama için uygun bir fiziğe sahip olan Yelena jimnastik salonlarından atletizm pistlerine geçiş yapar.                  

Kısa sürede sırıkla atlamada başarılı olunca yıldız milli takımına çağrılır, 1998’de Fransa’da yapılan Dünya Küçükler Şampiyonası’nda 4 metre atlar ancak 10 cm ile kürsüye çıkmayı elinden kaçırır. 1999’da katıldığı Dünya Gençler Oyunları’nda 4.10 m atlayarak ilk altın madalyasını aldı. 2004 Atina Olimpiyatları’nda 4.91 m atlayıp dünya rekoru kırarak altın madalyayı kazandı ve artık Yelena için altın madalyalar ve rekorlar dönemi başlamış oldu. 2004 ve 2005’te iki kez IAAF tarafından yılın atleti seçildi. “Rekorlar kırılmak içindir, ben de nereye kadar götüreceğimi bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki o da kırabildiğim kadar kıracağım” diyen Yelena’nın hedefi 5 metrenin üzerine çıkmaktı. 22 Temmuz 2005’te Finlandiya’nın Helsinki kentinde yapılan Dünya Şampiyonası’nda ilk hakkında atlayıp şampiyon olduktan sonra 5.01’i denedi ve 5 metrenin üzerine çıkan ilk kadın atlet olarak adını tarihe yazdırdı.                                     

18 Ağustos 2008’de Pekin Olimpiyatları’nda 5.05 m’lik atlayışıyla hem kendisine ait olan olimpiyat rekorunu hem de dünya rekorunu kırdı. Bir yıl sonra 28 Ağustos 2009’da Zürih’te yapılan Golden Lig’de 5.06 atlayarak kendine ait olan dünya rekorunu daha da yukarıya taşıdı. İki defa olimpiyat altın madalyası kazanan tam 19 kez dünya rekoru kıran efsanevi kadın atlet 2016 yılında kariyerini noktalarken son sözleri şunlar oldu, “Bir atlama sporcusu olarak kariyerimi sonlandırıyor ve hayatımda yeni bir aşama açıyorum. Ben pes etmiyorum. İlerliyorum”

Editör: TE Bilisim