Olimpiyatlarda altın madalya kazanmak, adını spor tarihine yazdırmak ve efsane bir sporcu olarak anılmak elbette kolay bir iş değil ancak bunu hayatın insanın karşısına çıkardığı zorluklara karşı yapabilmek gerçekten saygıyı hakeden bir başarı. Karoly Takacs’ın başarı hikayesi bu saygıyı fazlasıyla hak ediyor. 

1938’de dünyada;en iyi tabanca ile atış yapanlardan biriydi Karoly Takacs, amacı 1940 olimpiyatlarına katılıp şampiyon olmaktı. Ancak asker olan Takacs birliği ile eğitim yaptığı sırada bir el bombası elindeyken patlatı ve sağ elini kullanamaz hale geldi, ama o pes etmedi,sol eliyle çalışmaya başladı. 1948’deki Londra Olimpiyatları’nda kürsüde boynunda altın madalya ile durduğunda  tüm dünyaya azmin zaferini gösteriyordu.                                    

Karoly Takacs 21 Ocak 1910 yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de dünyaya geldi. Macar ordusunda askerken oldukça başarılı bir tabanca atıcısıydı. 1936 Olimpiyatlarına katılma isteği kabul edilmedi çünkü o dönem olimpiyatlara sadece üst rütbeli subaylar katılabiliyordu. Bu durumun düzeltilmesi için yaptığı girişimler sonucunda yasa değiştirildi ayrıca Takacs teğmen rütbesine terfi ettirildi. 

Artık 1940 Tokyo Olimpiyatları’na katılmasının önünde hiçbir engel kalmamıştı, ancak bir eğitim sırasında talihsiz bir kaza sonucu elinde bomba patlayınca Takacs’ın sağ eli bir daha hiç atış yapamayacak şekilde sakatlanmıştı. Bir süre hastanede tedavi gören ve elini kullanamadığı için depresyona giren Takacs ordudan emekli edilir.                                

1939 yılında yapılan bir atış yarışmasında Karoly Takacs’ı görenler onun yarışmayı izlemeye geldiğini düşündüler oysa o yaşadığı kazanın ardından sol eliyle atış yapabilmek için aylarca gizlice antrenman yapmıştı. O yarışmayı ve daha sonraki yarışmaları sol eliyle ateş ederek kazandı ve hayali olan olimpiyatlara katılmaya tekrar hak kazandı. Ancak talihsizlikler Takacs’ın yakasını bırakmıyordu, bu defa da II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940 ve 1944 olimpiyatları yapılamıyordu. 1948 yılına gelindiğinde onun artık yarışlar için yaşlı olduğu düşünülüyordu ama o seçmeleri geçerek olimpiyat takımına girmeyi başardı.                          

1948 Londra Olimpiyatları’nda sol eliyle 580 puan alıp dünya rekoru kırarak altın madalyanın sahibi oldu ama o bununla yetinmedi ve dört yıl sonra 1952 Helsinki Olimpiyatları’nda yine kürsünün en tepesinde altın madalyası ile yerini aldı.               

Dünya olimpiyat tarihinde ard arda iki defa altın madalya alan tek engelli sporcu olan Karoly Takacs’ın bu azim ve başarı hikayesi nedeniyle; Uluslararası Olimpiyat Komitesi ona “olimpiyat kahramanları” arasında bir yer verdi.