“Beyaz bir rakibini yendikten sonra gülümseyerek poz veremezdi. Toplum içinde beyaz bir kadınla fotoğraf çekilmesi yasaktı. En sevdiği yiyecek olan karpuz yerken bir fotoğrafının olması uygun değildi. Böylece beyaz toplumun kabul edebileceği temizlenmiş bir adam olmuştu.”  boks tarihçisi Bert Sugar, gelmiş geçmiş en iyi ağır siklet şampiyonlarından biri olan Joe Louis’in toplumda kabul görmesi için yapması gerekenleri böyle sıralıyordu.                           

Joseph Louis Barrow ringlerdeki adıyla Brown Bomber (Kahverengi Bombacı) 13 Mayıs 1914 yılında ABD’nin Alabama eyaletinde dünyaya geldi. Amatör olarak boks yapan arkadaşının yönlendirmesiyle boksa başlayan Louis o dönem önemli bir organizasyon olan Altın Eldivenler Boks Şampiyonası’nı kazanınca dikkatleri üzerine çekti. Bu başarısının ardından profesyonel boksta ağır siklet şampiyonluğuna uzanan yolculuğu başlıyordu. Bu yolda ilk önemli rakibi İtalyan Primo Carnera’ydı. Bu maçını kazandıktan sonra ağır siklet ünvanını Jim Braddock’a kaybeden Max Baer ile karşı karşıya geldi, bu engeli de aşan Louis artık şampiyonluk kemeri için maça çıkmaya hazırdı ancak önüne yeni bir engel koydular Alman ağır siklet Max Schmeling.                            

Eski dünya şampiyonu boksör karşısında favori olarak görülse de Louis bu maçı kaybetti. Mağlubiyetin ardından daha çok çalışan Louis altı ayda altısını nakavtla kazandığı yedi maç yaptı ve Jim Braddock nam-ı diğer meşhur “Cinderella Man” ile ünvan maçına çıkmaya hak kazandı. Joe Louis bu maçı kazandıktan sonra şampiyonluk kemerini beline taktı ve ağır siklette şampiyon olan ikinci siyahi boksör oldu. Louis her ne kadar şampiyon olduysa da Alman boksör Schmeling’i yenmeden kendini gerçek şampiyon olarak görmediğini söylüyordu. Sonunda ilk maçtan iki yıl sonra rövanş maçı ayarlandı. Bu maç sadece bir boks maçı değildi, aynı zamanda o dönemin yoğun siyasi atmosferi altında yapılan Hitler’in faşist Almanyası ile ABD’nin maçıydı. Maç sonunda Louis rövanşı alarak gerçek şampiyon olduğunu gösterdi.                         

 35 yaşında Joe Walcott maçının ardından emekliye ayrıldı ancak vergi borçları ve maddi sıkıntılar nedeniyle geri döndüğü ringde artık eskisi gibi hızlı ve güçlü değildi. Son maçını meşhur Rocky Marciano ile yaptı ve kaybetti. Boks kariyerinin ardından maddi zorluklar yaşayan Louis psikolojik olarak da sorunlar yaşamaya başlamıştı. 12 Nisan 1981’de 66 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.                             

Dünya ağır siklet şampiyonluğu ünvanını 1937’den 1949’a kadar elinde tutmuştur.  25 aralıksız ünvan maçından galibiyetle ayrılan Louis tüm ağır siklet boksörler arasında kesintisiz en uzun süre şampiyon olmuş boksördür. 2005 yılında Uluslararası Boks Araştırma Organizasyonu tarafından tüm zamanların en iyi ağır sikleti seçildi. Ayrıca The Ring’in Tüm Zamanların En Başarılı 100 Boksörü listesinde birinci oldu.

Editör: TE Bilisim