George Foreman, eldiveninin içinde tuğla olduğu düşünülen, balyoz gibi yumruklarıyla kum torbalarını içeri çökerten bir boksör. O boksun altın yıllarında ringe çıkmış, Muhammed Ali ve Joe Frazier ile birlikte bir döneme damga vurmuş ve tarihteki en yaşlı ağır siklet ünvanını elinde bulunduran bir efsane.               

George Edward Foreman 10 Ocak 1949 yılında Marshall, Teksas, ABD’de dünyaya geldi. Fakir bir ailenin yedi çocuğundan biriydi, babası demiryolu işçisi olarak çalışıyordu. Gençlik yıllarında sokak kavgalarına ve suça karışan Foreman boksa başlayarak hayatına bir yön vermeye karar verir. Bokstaki yeteneğini gören Charles Broadus onun ilk antrenörü olur. 1968 Olimpiyatları’nda ağır siklette altın madalya kazandıktan bir yıl sonra profesyonel oldu. Aynı yıl çıktığı on üç maçın tamamını kazandı.                     37-0’lık bir galibiyet serisinin ardından 22 Ocak 1973’te Kingston Jamaica’da ünvan maçı için Joe Frazier ile karşı karşıya geldiler. Maça çok hızlı başlayan Foreman, Frazier’i ilk iki raundda tam altı kez yere devirdi ve ikinci raundda hakem maçı durdurmak zorunda kaldı. 

WBC ve WBA kemerlerini kazanan Foreman 24 yaşında Dünya Ağır Siklet Şampiyonu olmuştu. Jose Roman ve Ken Norton’a karşı kemerini koruduktan sonra 40-0 gibi muazzam bir karneyle Muhammed Ali’nin karşısına çıktı. Tarihteki en büyük spor olaylarından biri 30 Ekim 1974’te gerçekleşti, adına kitaplar, şarkılar yazılan “The Rumble in the Jungle” adı verilen maç Zaire’de yapıldı. Stadyumu dolduran binlerce kişi Muhammed Ali taraftarıydı ve “Ali bumaye” yani “Ali öldür onu” diye bağırıyorlardı. 8. raundda George Foreman nakavt oldu, bütün kariyeri boyunca nakavtla aldığı ilk ve tek yenilgisi bu olmuştur. 1977 yılında aldığı ikinci yenilginin ardından boksu bırakarak emekli oldu.                            

10 yıl sonra herkesi şaşırtarak boksa geri döndü, hala güçlü yumruklara sahipti ve rakiplerini nakavt ediyordu. 1994 yılında ağır siklet kemeri için Michael Moorer ile karşı karşıya geldi 20 yıl önce Zaire’de bıraktığı kemeri Las Vegas’ta tekrar kazandı ve 45 yaşında ağır siklet ünvanını kazanan en yaşlı boksör oldu. 1997’de Shannon Briggs mağlubiyetinin ardından 48 yaşında boksu tamamen bıraktı. 81 maçlık kariyerindeki 76 galibiyetin 68’ini nakavtla kazandı, Muhammed Ali dışında hiç kimseye nakavt olmadı.

Editör: TE Bilisim