Efsane sporcular serisinin bu haftaki konuğu, ünlü tenisçi Andre Agassi. 29 Nisan 1970 yılında Amerika’nın Las Vegas şehrinde, İngiliz asıllı bir anne ve İran Ermenisi-Süryani asıllı bir babanın çocukları olarak dünyaya gelmiştir. Babası eski bir boksör olan Emmanuel Mike Agassi’dir. Babası oğlunun ileride iyi bir tenisçi olmasını çok istediği için, onu küçük yaşlarından itibaren tenis eğitimine başlatmıştır. 

Hatta göz koordinasyonunu geliştirmek için yatağının üzerine tenis topları asmıştır. Tenis dünyasında erken yaşta büyük başarılara ulaşan çocuklara verilen Wonderkid (harika çocuk) adını alan çocuklardan biridir.                           

Agassi 13 yaşında okulu bırakıp Florida’daki Nick Bolletttieri’nin tenis akademisine başlamıştır, üç yıl sonra da 16 yaşındayken profesyonel tenisçi olmuştur. 1987 yılında Sul American Open turnuvasında profesyonel olarak ilk galibiyetini aldı, 1988’de 6 galibiyet daha almayı başararak dünya sıralamasında 25. sıraya yükseldi. Elde ettiği galibiyetlerle adını duyuran Agassi, ilk Grand Slam finaline 1990’da Fransa Açık’ta çıktı ancak Andres Gomez’e kaybetti. Yine aynı yıl çıktığı ikinci Grand Slam finalini ise daha sonra ezeli rakibi olacak olan Pete Sampras’a kaybetti. 1988-1990 arasında Wimbledon’da oynamamayı seçen Agassi,ilk büyük galibiyetini yine burada kazandı. 1992’de Goran Ivanisevic’i beş setlik zorlu geçen finalde yenmeyi başararak Wimbledon’da kariyerindeki ilk Grand Slam şampiyonluğunu elde etti. 1995 Agassi’nin en iyi yılı oldu, çıktığı 11 ATP finalinin 7’sini kazanarak dünya sıralamasında birinciliğe yükseldi, sonraki sene 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda altın madalya kazanma başarısını gösterdi.     

1997 Agassi için oldukça kötü geçti, sakatlıklarla mücadele ederken özel hayatı da oldukça çalkantılıydı. Ünlü oyuncu Brooke Shields ile evlenen Agassi’nin evliliği iyi gitmiyordu. Hem özel hayatındaki sorunlar hemde sakatlıklar nedeniyle dünya sıralamasında 141. sıraya kadar düşmüştü. 1999’da evliliğini bitiren Agassi muhteşem bir geri dönüşe imza atarak hem Amerika Açık’ı hem de Fransa Açık’ı kazanarak iki Grand Slam turnuvasında birden şampiyon oldu.                         

2000, 2001 ve 2003 yıllarında Avustralya Açık’ı kazanan Agassi kariyerinde 8 Grand Slam turnuvası kazanmıştır. 2001’de kadınlar eski dünya şampiyonu olan tenisçi Steffi Graf ile evlenerek bu evlilikten iki çocuk sahibi olmuştur. 2006 yılında Amerika Açık ile profesyonel tenis kariyerine noktayı koyan efsanevi raket, daha sonra “Açık” adını verdiği otobiyografisini kaleme almıştır.

Editör: TE Bilisim