Efsane sporcular serisinin 3. konuğu yaşayan bir efsane haline gelen Amerikalı yüzücü Michael Phelps.         30 Haziran 1985’te Baltimore’da dünyaya gelen Phelps’e çocukken hiperaktivite teşhisi konulur ve yüzücü olan ablalarının da desteğiyle tedavi olması amacıyla henüz 7 yaşındayken yüzmeye gönderilir. Kısa sürede havuza ve yüzmeye olan ilgisi artan Phelps 10 yaşına geldiğinde kendi yaş grubunda ABD rekorunu kırar. 11 yaşında hayatına otoriter, disiplinli ve bir çalışma delisi olan antrenörü Bob Bowman girer. 

Oldukça sert ve yoğun bir antrenman programları vardır. Haftanın 7 günü antrenman yapan Phelps haftada 80 km yüzer. Haftasonları ve tatillerde bile ara vermeden antrenmanlarına devam eder ve yıllarca bu disiplinde çalışır. Yıllar süren ve bu kadar yoğun olan bir antrenman programında sadece 5 gün antrenman yapamadığını söylemiştir. Daha sonraki yıllarda bir efsaneye nasıl dönüştüğünü buradan anlayabiliriz sanırım. 

Michael Phelps’in yüzmek için yaratılmış bir vücudu var diyebiliriz. 1.93 boyundaki Phelps’in gövdesi uzun bacakları ise vücuduna oranla daha kısa, büyük ellere ve uzun kollara sahip. Kollarını iki yana açtığında oluşan aradaki mesafe 2.03 cm. 48.5 ayak numarası ile palet gibi ayaklara sahip ve bu ona yüzerken avantaj sağlıyor.       

Oldukça yoğun bir antrenman programı olan sporcunun beslenmeside sıradışı. Phelps’in aldığı günlük kalori miktarı 12.000. Onun yaşındaki sıradan bir insanın günlük kalori ihtiyacının 2000-2500 olduğunu söylersek aradaki farkı daha iyi anlayabiliriz. Tüm zamanların en iyi yüzücüsü olarak gösterilen Michael Phelps kazandığı madalyaların sayısıyla tarihe geçti. 2000 Sydney ile başladığı olimpiyatlara tam 5 defa katıldı ve 28 madalya kazanarak olimpiyat oyunları tarihinde en fazla madalya kazanan isim oldu. Ayrıca 23 altın madalya ile yine en fazla altın madalya kazanan isim yine o. ABD’li yüzücü 2004 Atina’da 6 altın 2 bronz, 2008 Pekin’de 8 altın, 2012 Londra’da 4 altın 2 gümüş, 2016 Rio’da ise 5 altın 1 gümüş madalya kazanarak toplamda 23 altın 3 gümüş ve 2 bronz madalya ile kırılması zor bir rekorun sahibi ve bir efsane oldu.

Editör: TE Bilisim