22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edilmiştir. Burada asıl amaç dünya ülkelerinde gittikçe büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmektir. Bu isme bir gün adayan Birleşmiş Milletler üyeleri içilebilir durumda olan su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması ile ilgili somut adımlar atmayı hedeflemektedir.

Dünya Su Günü için her yıl bir tema üzerinden hareket edilir. Örneğin 2021 yılı için ana tema “suyun değeri” olarak belirlenmiştir. Su ekosistem için vazgeçilmez olup değerini iyi bilmek gerekir. Yerkürenin ¾’lük kısmı su olmasına rağmen içilebilir su miktarı %1’den daha azdır. Kullanılabilir su miktarı ise %2,5 olarak ifade edilir.

1 kişi günde 200-250 litre su tüketiyor! (5)

Dünya Su Günü’nün Anlamı
Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun ortalama 1,6 milyarlık kısmı güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşıyor. Yaklaşık 4 milyar insan ise yılda en az 1 ay boyunca ciddi su kıtlığı çekiyor. Bu durumu çözüme kavuşturmak ve suyun önemine vurgu yapmak için her yıl 22 Mart tarihinde Dünya Su Günü olarak kutlanır.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar herkes için su çağrısı yapılacaktır. Elde edilen veriler dünya yüzeyinde su kıtlığının giderek arttığını ve 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısının fazla olduğu bölgelerde yaşayacağını gösterir.

1 kişi günde 200-250 litre su tüketiyor! (4)

Dünya Su Günü Çalışmaları
1993 yılından itibaren her yıl katılımı giderek artan Su Günü için halk destek sağlamak adına o gün boyunca muslukları açmama konusunda teşvik edildi. Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran bu gün ile ilgili sürekli çalışmalar yapılmakta ve bunlar çeşitli ödüllerle ödüllendirilir. Birleşmiş Milletler Su Günü etkinlikleri ile ilgili konu belirleme ve verilecek mesajları seçme konusunda sorumluluk altındadır.

Çağımızın su sorunlarına dikkat çekmek adına bazı sivil toplum kuruluşları içilebilir su kaynaklarını ve su yaşamını destekleyen faaliyetler yürütür. Örneğin, 3 yılda bir Dünya Su Konseyi, düzenlediği Dünya Su Forumu ile çok sayıda kullanıcıya ulaşır. Burada gündeme alınan konular arasında ‘aile içinde suya ulaşmada cinsiyetin yeri’ ya da ‘temiz içme suyuna ulaşma şansı olmayan 1 milyar insan’ gibi başlıklar yer alır.

22 Mart Su Günü’ne Özel Neler Yapılabilir?
Su tasarrufu günü ve sonrasında herkesin alabileceği çeşitli önlemler vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir:

Duş ve lavabo kullanımı sırasında gerekmediğinde musluğu kapatın.
Buharlaşma daha az olduğundan bitkileri sulamak için sabah saatlerini tercih edin.
Meyve ve sebzeleri yıkarken akan su yerine bir kap içerisinde hazırlanan sirkeli su kullanın.
Bahçede fıskiye ya da hortum yerine damla sulama sistemine yer verin.
Sızıntı yapan musluklar varsa tamir edin, muslukların bakımını düzenli olarak yaptırın ve su tasarrufu modelleri ile ilgili bilgi edinin.
İmkanınız varsa yağmur suyu hasadı yapın. Buradan elde edilen su; araba yıkama, bahçıvanlık ve benzer işlerde kullanılabilir.

1 kişi günde 200-250 litre su tüketiyor! (3)

Dünya Su Günü 2023 ‘ün Teması

UN-Water tarafından organize edilen bu kutlamalar her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı Dünya Su Günü teması “Ortaklıklar ve İşbirliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak” olarak belirlenmiştir.

Dünyada her yıl 22 Mart tarihi Dünya Su Günü (World Water Day) olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla 22 Mart 2023 Çarşamba günü Dünya Su Günü olarak kutlanacaktır.