Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı’nın (UN-Habitat) düzenlediği 13. Dünya Kentsel Forumu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Azerbaycan hükümeti ile ortaklaşa düzenlenen forum, 17-22 Mayıs 2026 tarihleri arasında “Dünyayı Barındırmak: Güvenli ve Dirençli Kentler ve Topluluklar” temasıyla gerçekleştiriliyor.
İki yılda bir düzenlenen Dünya Kentsel Forumu, sürdürülebilir kentleşme alanında hükümetleri, yerel yönetimleri, uluslararası kuruluşları, akademiyi, özel sektörü ve sivil toplumu bir araya getiren en önemli küresel platformlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu yılki forum, Kafkasya bölgesinde ilk kez düzenlenmesi bakımından da önem taşıyor.
Küresel konut krizi masada
WUF13’ün ana gündemini, giderek derinleşen küresel konut krizi oluşturuyor. UN-Habitat’ın forum için yayımladığı temel mesajlarda, dünyada 2,8 milyar kişinin yeterli konut koşullarından yoksun yaşadığı, 1,1 milyar kişinin ise gecekondu ve kayıt dışı yerleşimlerde bulunduğu belirtildi. Aynı belgede, 300 milyondan fazla kişinin evsiz olduğu bilgisi de yer aldı.
Forumda konut hakkı, güvenli ve erişilebilir barınma, iklim krizine dayanıklı kentler, afet riski, kentsel planlama, yerel yönetimlerin rolü ve kırılgan toplulukların korunması gibi başlıklar ele alınacak. UN-Habitat, bu yılki temanın konutu yalnızca barınma meselesi olarak değil, kapsayıcı, güvenli ve dirençli kentlerin temel unsuru olarak tartışmaya açtığını vurguluyor.
Bakü’de geniş katılımlı buluşma
Forumun Bakü Olimpiyat Stadyumu’nda düzenlendiği bildirildi. Etkinliğe 178 ülkeden on binlerce katılımcının katılması beklenirken, forum öncesi kayıtlarda yaklaşık 25 bin kişinin başvurduğu, toplam katılımın 30 bine ulaşmasının öngörüldüğü aktarıldı.
Altı gün sürecek programda üst düzey oturumlar, tematik diyaloglar, kentleşme politikalarına ilişkin paneller, sergiler ve yerel yönetim odaklı etkinlikler düzenlenecek. Forumun, Yeni Kentsel Gündem’in uygulanmasına ilişkin 2026 BM Genel Sekreteri raporuna da katkı sunması bekleniyor.
Kentlerin geleceği için ortak arayış
Dünya Kentsel Forumu, hızla büyüyen kentlerde barınma, altyapı, iklim dayanıklılığı ve sosyal eşitsizliklerin aynı anda ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Bakü’deki toplantı, özellikle konut krizinin yalnızca düşük gelirli ülkelerin değil, tüm dünyanın ortak sorunu haline geldiği bir dönemde düzenleniyor.
Forumun sonunda, güvenli ve dirençli kentler için yerel, ulusal ve küresel ölçekte politika önerilerinin öne çıkması bekleniyor.





