Hizbullah'ın gündemde olmasanın ardında örgütle özdeşleşen Domuz Bağı yöntemi merak ediliyor. Yurttaşlar arama motorlarında, "Domuz Bağı  nedir? Domuz Bağı yöntemi ne" soruları aratılıyor. Doğuz Bağı hakkında tüm merak edilenleri derledik. İşte tüm merak edilenler...

Sırplar tarafından bulunan domuz bağı bir tür işkence yöntemidir. Domuz bağı yöntemiyle kişi yüz üstü yatırılır, ayakları diz kapağından bükülerek kaldırılır, ip ayaklara bağlanır, ipin diğer ucu da kişinin boğazına bağlanır ve öylece bırakılır. Kişinin bükülen bacaklarında biriken kan, şiddetli bir güçle ilerlemek ister ve kaslar da buna engel olamaz. Bacak yavaş yavaş açılmaya başlar ve kişi bir anda kendini boğmaya başlar.

Domuz Bağı Nedir, Nasıl Yapılır?
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre domuz bağı; bükülmüş dizler arasına başın sokulması, el ve ayakların boyunla birlikte bağlanıp kımıldanamayacak duruma getirilmesi yoluyla yapılan işkence biçimidir.

Domuz bağı, ortalama boydaki ve kilodaki bir kişi bu biçimde top şekline getirilir. İlk etapta kurbanın boynuna ip bağlandıktan sonra arkasından ipin ucu bedenin önünden atılarak, bacaklarının arasından geçirilir. İp çekilince kişinin başı bacaklarının arasına sıkıştırılmış vaziyete gelir. İp daha sonra arka tarafa alınan ellere bağlanır. Ellerin ardından oldukça uzun tutulan bu iple ayaklar da bağlanır. Ardından dizler kırılıp yukarı doğru itilir. İp bu şekilde 3'e katlanan vücudunun çevresinde dolanıyor. Beden top gibi bir hale getiriliyor.

Domuz Bağı Yönteminin Hizbullah ile İlişkisi Nedir?

1990'lı yıllarda uyguladığı şiddet yöntemleri ve faili meçhul cinayetlerle Güneydoğu'da korku saçan Hizbullah'ın domuz bağı cinayetleri de uzun süre Türkiye'nin gündeminde yer almıştı.

17 Ocak 2000'de İstanbul’da düzenlenen operasyonda Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu öldürüldü ve örgütün arşivi polisin eline geçti. Operasyonlarda örgütün lider kadrosu tutuklandı, bazı üyeleri polisle girdiği çatışmalarda öldürüldü. Türkiye, domuz bağı cinayetleri ve mezar evlerle bu dönemde tanıştı.

Üsküdar’da bir gecekondunun çevresinde yapılan kazı çalışmalarında 10, Kartal’da bir villa bahçesinden de ise 8 ceset çıkarılmıştı. Kurbanların “domuz bağı” yöntemiyle bağlanıp, boğularak öldürüldükleri belirlenmişti.

İHA

Editör: Nisa K.