Dünya, yeni tip korona virüs salgınına karşı bulunan aşılarla umut bulmaya çalışırken dolandırıcılar da istismar alanlarını güncelliyor. Korona virüs testi ve aşı  randevusunu oluşturma şeklinde mesaj atan dolandırıcılar onay verenleri  tuzağa düşürüp hesaplarına ulaşıyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Avukat Kürşat Ergün, “Vatandaşlarımız bu türden mesaj veya mail ile karşılaştığında; öncelikle varsa metin içerisindeki linklere kesinlikle bağlanmamalıdır. Zira dolandırıcılar bu yolla telefon ve bilgisayarlara casus yazılımlar yükleyerek cihazlardaki her türlü veriye ulaşabilirler. Hatta telefonun mesaj bölümünü kontrol altına alarak mobil bankacılık işlemleri yapabilir hale gelebilirler” ifadesini kullandı

Dolandırıcıların yeni tuzağı korona virüse karşı geliştirilen aşılar oldu. Mail veya SMS göndererek ya da arama yaparak “Aşı Randevu Oluşturma” mesajı gönderen veya arayan dolandırıcılar, bu kez aşı randevusu bahanesiyle kimlik bilgilerini ele geçirdikleri kişileri tuzağına düşürüyor.  Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, gazetemiz aracılığıyla vatandaşlara seslenerek” Vatandaşlar bu türden şüpheli bir mesaj ile karşılaştığında karşı tarafla kesinlikle iletişim kurmamalı, hiçbir kişisel verisini paylaşmamalı ve durumu derhal emniyet güçlerine bildirmelidir. “uyarısında bulundu.

Merhabalar, öncelikle sizi ve derneğinizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

 Merhabalar ben Kürşat Ergün,2005 yılından beri Ankara Barosuna bağlı avukatlık görevini ifa etmekteyim. 2010 yılında Ankara merkezli olarak faaliyetine başlayan, Başkanı olduğum Bilişim Hukuku Derneği’ni kurduk. Hukukumuzun bir dalı olan bilişim hukuku alanında çalışmalar yapıyor, bilişim hukuku alanında faaliyet gösteren hukukçuları bir araya getiriyor, bilişim hukuku ve alt dalları hakkında hukuk severleri ve bu alanda faaliyet gösteren  hukukçuları bilgilendiriyor, yurdun her bölgesinde bilimsel faaliyetler ile kongreler, paneller, toplantılar düzenliyor ve bu konuda çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşlara destek veriyoruz. Ayrıca bilişim alanında sorunlarla karşılaşan vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.

“DOLANDIRICILAR İSTİSMAR ALANLARINI GÜNCEL YAŞAMA GÖRE BELİRLERLER”

Yeni tip korona virüs bahanesiyle internet ortamında meydana gelen dolandırıcılık haberlerinde günden güne bir artış söz konusu. Bu anlamda size gelen şikayetler var mı?

Dolandırıcılar insanların zaaflarını kullanarak hareket ederler. İstismar alanlarını güncel yaşama göre belirlerler. Bilindiği üzere dokuz aydır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi bir numaralı gündemdir. Yediden yetmişe herkesin ilgi alanında olan bir konudur. Dolayısıyla dolandırıcıların bu gündemi istismar aracı olarak kullanmaları maalesef beklediğimiz bir durumdu. Bu anlamda çeşitli sorunlar yaşayan vatandaşlarımız bizlere de ulaşarak çözümler arıyor.

“DOLANDIRICILAR, TELEFONUN MESAJ BÖLÜMÜNÜ KONTROL ALTINA ALARAK MOBİL BANKACILIK İŞLEMLERİ DAHİ YAPABİLİRLER”

Siber dolandırıcılar pandemi döneminde ne gibi yöntemlerle vatandaşlara ulaşıyor? Özellikle  dolandırıcıların vatandaşların cep telefonlarına  gönderdiği ücretsiz korona virüs testi mesajlarına karşı vatandaşlar ne yapmalı?

Siber dolandırıcılar bu süreçte hem interneti hem de SMS ve aramalarla telefonu kullanarak vatandaşlara ulaşıp amaçlarına erişmeye çalışıyorlar. Mail veya SMS göndererek ya da arama yaparak ücretsiz veya düşük ücretli test yapacaklarını ya da aşı randevusu vereceklerini vaat ediyorlar. Özellikle ekonomik güçlük yaşayan vatandaşlarımız salgın konusundaki tedirginliklerini giderebilmek adına ne yazık ki bu tuzağa düşebiliyorlar. Vatandaşlarımız bu türden mesaj veya mail ile karşılaştığında; öncelikle varsa metin içerisindeki linklere kesinlikle bağlanmamalıdırlar. Zira dolandırıcılar bu yolla telefon ve bilgisayarlara casus yazılımlar yükleyerek cihazlardaki her türlü veriye ulaşabilirler. Hatta telefonun mesaj bölümünü kontrol altına alarak mobil bankacılık işlemleri yapabilir hale gelebilirler. Bu şekilde de kişinin esasında onay ve rızası olmadan havale eft ve alışveriş işlemleri yapabilirler. Öte yandan vatandaş bu türden şüpheli bir mesaj ile karşılaştığında karşı tarafla kesinlikle iletişim kurmamalı, hiçbir kişisel verisini paylaşmamalı ve durumu derhal emniyet güçlerine bildirmelidir.

“DUYURU İÇERİSİNDEKİ LİNKLERE KESİNLİKLE BAĞLANILMAMALIDIR”

Aynı zamanda sosyal medyada yer alan duyuru başlığındaki tuzaklara da dikkat çekiyorsunuz. Kısaca dolandırıcılara karşı alınması gereken önlemleri okurlarımıza aktarabilir misiniz?

Siber dolandırıcılar vatandaşların dikkat ve ilgisini çekebilmek adına içeriklerine resmi bir hüviyet kazandırmak istiyorlar. Bunu da özellikle bazı kamu kurumlarının unvanlarını da kullanarak sahte duyurular ile yapmaya çalışıyorlar. Burada oltalama yöntemi dediğimiz siber dolandırıcılık yönetimiyle vatandaşları tuzaklarına düşürmeye çalışıyorlar. Vatandaşlarımız sosyal medyada bu türden bir duyuru ile karşılaşırsa, duyuru yapan hesabın resmi kuruma ait olup olmadığını teyit etmelidir. Ayrıca bununla da yetinmeyip duyuruyu yaptığı öne sürülen kurumun resmi internet sitesinde aynı doğrultuda bir duyurunun yer alıp almadığına bakmalıdırlar. Zira zor da olsa sosyal medya hesaplarının siber dolandırıcıların eline geçmesi muhtemeldir. Vatandaşlar televizyon gibi diğer açık kaynaklardan da duyuru konusunu teyit ederlerse sorun yaşamayacaklardır. Yine biraz önce bahsettiğim gibi duyuru içerisindeki linklere kesinlikle bağlanılmamalıdır.

“MADDİ VE MANEVİ ZARARA UĞRAYAN MAĞDURLAR HUKUK MAHKEMELERİMİZDE HAKLARINI ARAYABİLİRLER “

Siber dolandırıcıların tuzağına düşüp bu anlamda bir mağduriyet yaşayan vatandaşlar hukuki anlamda nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle kendilerine en yakın emniyet birimlerine veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına müracaat ederek şikayette bulunmalıdırlar. Yapılacak soruşturmalar neticesinde şüphelilere ulaşılabilecektir. Şüpheliler hakkında ceza davaları açılacaktır. Mağdur olan vatandaşlar bu davalara katılabilecektir. Bununla birlikte maddi ve manevi zarara uğrayan mağdurlar hukuk mahkemelerimizde tazminat davaları açarak haklarını arayabilirler. 

“DOLANDIRICILIK SUÇLARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ARTIK DİJİTAL ORTAMDA İŞLENİYOR”

Son olarak okurlarımıza vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?

Vatandaşlarımız gerçek hayatta olduğu gibi belki daha da fazla bir şekilde dijital ortamda da dikkatli davranmalıdırlar. Zira dolandırıcılık suçlarının büyük çoğunluğu artık dijital ortamda işlenmektedir. Dolayısıyla mağduriyetlerin ekseriyeti de sanal dünyada karşımıza çıkıyor. Mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın; Dernek olarak bu türden siber dolandırıcılık vakalarını yakından takip ettiğimizi ve tarafımıza ulaşılması halinde kendilerine gereken desteği vereceğimizi bilmelerini isteriz.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)