Geçen hafta 6 Mart 2021 Cumartesi günü İstanbul Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde Dijital Medya Çalıştayı yapıldı. AYD Anadolu Yayıncılar Derneği ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı işbirliğinde yapılan çalıştayda özellikle yerel medya sorunları da ele alındı.
Çalıştayda Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanı Fahrettin ALTUN özellikle ailenin korunmasından ve eşcinsel propagandasından bahseden ilk devlet yetkilisi oldu. Teknoloji ve dijital ne kadar gelişmede içerik olarak ahlak ve toplum değerleri önemlidir.
Program 3 oturumdan oluşuyordu. Her bir konuşmacıya 10 dakika verilen süre ile zaman çok iyi planlandı.
Birinci oturumda medyanın önemli isimlerinin yer aldığı; dijital gelişmelerin medyayı nasıl etkilediği konuşuldu. İnternetin hayatımızda kapsadığı alan, kullanıcı sayısındaki artış ve gelişmelere duyarsız kalamayacağımız ortaya kondu. Çağın gereğini yerine getirmek için çaba sarf etmemiz lazım denildi. Dijital Medya artık olmazsa olmaz sonucuna ulaşıldı.
Star televizyonundan Nazlı ÇELİK babasının haber dinleme ve gazete okuma alışkanlığından artık vazgeçildiğini söyledi. İsmail KÜÇÜKKAYA ve görevi bırakana kadar Fatih PORTAKAL muhakkak izlenen isimler. Ekranın başında görev yapanların işini beğenmiyorsa görevlerini bırakmalarından yanayız. İşinin heyecanını kaybeden kim olursa olsun başkalarına yol açmalı.
Genç nüfusun internette zaman harcaması çok doğal. Çünkü onun içine doğdular. Erişilebilir ve satın alınabilir gerçekliği bu döneme denk geldi. Biliyorsunuz ki RADYO pikap satışları yeniden artmaya başladı. Plak satışlarında ciddi bir artış var. Ayrıca içerik üretme önemli.
Ümitköy İmam Hatip Okulunda derse konuk olarak katıldığımda; öğretmenler öğrencilerin cep telefonu bağımlılığından bahsettiler. Öğrencilere Gazali'yi örnek verdik. 900 yıl önce yazdıklarını bugün çözemiyoruz dedik. Teknoloji araç biz bilgi daha doğrusu epistemoloji meselesine kıymet vermeliyiz. Aklın ve düşünmenin peşinden gitmemiz gerekiyor. Teknoloji hayatı kolaylaştırmak için. İnsan ilim ile kuşanmak zorunda.
İkinci oturumda dijital platform şirketlerinin yöneticileri sahne aldılar. Aydın Doğan YALÇINDAĞ kişiliği ve tavrıyla katılımcılardan tam not aldı. Bize böyle genç ve geçmişi olan insanlar lazım. Sonradan görmeler her sektörde bizi aşağıya çektiler. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insan kalitesi önemli.
Dijital platform temsilcileri önemli olan içerik üretilmesi dediler. Yerli ve Milli içerik üretmek bir ülke için son derece önemli. Tanıtım, pazarlama ve istihdam açısından bunun önemi ortaya kondu. Türk dizileri dünya pazarında önemli bir yer tutuyor. Bütün bu gelişmeler medyanın ne kadar geliştiğini gösteriyor.
Yerel medyaların içerik üretmek için ne kadar değerli olduğu da saptandı. Hedef işbirliğini artırmak ve iş geliştirmek olarak belirtildi. O zaman yasal mevzuat süratle yenilenmeli ve vizyon açmalı. Cumhurbaşkanı ve dönemin bakanı Ahmet ARSLAN'a rağmen zorluk çıkaran basiretsiz eski TÜRKSAT başkanı gibi yöneticiler olmamalı.
Üçüncü oturumunda ise akıllısı telefon üzerinden paylaşım sitelerinin temsilcileri yer aldı. Eskiden faks çekmek ve bulmak son derece zordu. e mail adreslerini takip etmek dahi zor olmaya başlamıştı. Oysa telefon üzerinden veri transferi yapmak; belge, doküman ve fotoğraf göndermek hızlı ve kolay.
Burada önemli olan veri depolama ve Milli bir sistem kullanabilmek. Devletin kurumları ve Milli Güvenlik açısından veri transferi güvenliği önemli. Siber güvenlik açısından ilk meslek lisesi geçen yıl açıldı. Bakanlık ve bilişimciler bir araya gelerek internet ve dijital alan için nitelikli eleman sayısını artırmalı. Ayrıca altyapı için koordinasyon sağlanarak hızlı yol almalıyız.
Haber ve medya konusunda teknoloji yenilikler önemli. Ama asıl olan içerik üretmek. Bunun içinde epistemoloji ve ontoloji açısından tüm tanımları gözden geçirmeliyiz. Eğitim sistemimizi yenilemeli ve hibrit modeli üzerine yoğunlaşmalıyız. Pandemi bu konuda ivme kazanmamızı sağladı. Bir musibet bize tecrübe kazandırma açısından çok hayırlı oldular.
Medya her zaman var olacak. Yeter ki çalışalım, çalışanın önünü açalım. Haber her daim hayatımızda yer alacak. Biz yeter ki organize olalım ve bu mesleğin kıymetini artıralım. Dijital yeterlilik becerisine sahip olalım.

Editör: TE Bilisim