Derbi, özellikle futbolda, genel olarak tüm sporlarda, ülkelerin, şehirlerin veya bölgelerin yerel ve büyük takımları arasında oynanan karşılaşma. Yüksek rekabetin yaşandığı derbiler, büyük ilgi gören maçlardır.

Dünyanın en eski derbisi ise Sheffield derbisidir. Sheffield derbisi deyince Sheffield United- Sheffield Wednesday karşılaşmaları gelmesin akla. Bu derbi, iki amatör takım olan Sheffield FC ve Hallam FC arasında 1861 yılından beri devam etmekte. Dile kolay, tam 145 yıl. Bu derbinin başlangıcı, Liverpool'un kurulmasından 31, Beşiktaş’ın kurulmasından 48, River Plate ve Boca Juniors kulüplerinin kurulmasından 44 yıl önce. Sheffield United - Sheffield Wednesday karşılaşmaları ‘steel city derby’ olarak anılır. ‘Sheffield derby’ olarak adlandırılan Sheffield FC - Hallam FC karşılaşmalarının bir diğer adı da "rules' derby"dir.

Taraflardan Sheffield FC, 24 Ekim 1857'de kurulan dünyanın ilk futbol kulübüdür ve 2004 yılında FİFA'nın verdiği en büyük onur ödülü olan "fifa order of merit" ödülü ile onurlandırılmıştır. Hallam FC ise dünyanın en eski ikinci futbol kulübüdür ve 1860 yılında kurulmuştur. Hallam FC, ayrıca 1867 yılında Sheffield kentinde düzenlenen ve dünyanın ilk futbol kupası olan Youdan Cup'ı kazanan kulüptür.

Diğer spor dallarını da kapsayan derbi kelimesi günümüzde daha çok futbol karşılaşmaları için kullanılıyor. İlk çıkış yıllarında derbi kelimesi daha çok aynı şehir veya bölgenin takımları arasında oynanan maçlar için söyleniyordu. Ancak günümüzde bu kavram biraz daha genişletildi. Ülkemizde ve birçok ülkede derbi kelimesi aynı şehir veya bölge dışında şampiyon olan takımların da aralarında oynadıkları maçlara derbi denmeye başlandı. 

Her ne kadar ülkemizde derbi denilince Galatasaray-Fenerbahçe maçı akla gelse de, bu iki takımın Beşiktaş, Trabzonspor ile oynadıkları maçlar da derbi maçlarıdır. Karadeniz takımı olan Trabzonspor her ne kadar derbi kavramının dışında tutulsa da, derbi maçı olduğu tartışma götürmüyor. Özellikle Trabzonspor ve Fenerbahçe derbilerini severek izlediğimi de belirtmek isterim. Ama İstanbul takımları ve taraftarları ne hikmetse Trabzonspor’u bu kategorinin dışında tutmaya devam ediyor. Trabzonspor’un bu yılki güzel oyunu ve liderliği, İstanbul takımı taraftarlarına ve takımlarına derbi denilince kendisinin de olduğunu kanıtlar niteliktedir. Şampiyonluğun en büyük adaylarından birisidir Trabzonspor. Hafta sonu oynanacak Beşiktaş-Trabzonspor maçı da büyük bir derbi maçıdır. Her ne kadar Beşiktaş takımı son haftalarda sendelese de iki takımın güzel oyun ortaya koyduğu kesin. Bol zevkli, sihirli bir maç olacağı kesin. Derbi severlerin hepsini bu derbi maçını izlemeye davet ediyorum. Derbi denilince Trabzonspor-Beşiktaş’ta hatırlanmalıdır. 

Editör: TE Bilisim