Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cambridge Analytica ve dark web hakkında yaptığı uyarıların ardından konu üzerinde araştırmalar artmaya başladı. Özellikle internetin dip noktalarından bahsettiğimiz dark web için detaylı araştırmalar sürüyor. Peki nedir bu dark web? Dark webin, deep webden farkı nedir? İşte detaylar...

Dark webin yeniden gündeme gelmesi ile konu özelinde araştırmalar başladı. Özellikle internet ile yakından ilişkili olanlar dark webe dair detayları merak ediyor. İlk olarak 1970'li yıllarda ARPANET projesinde kullanılan dark web, Dark Net olarak kullanıma açılmıştı. Günümüzde hala kullanılmaya devam eden dark webin özellikle deep webden farkı araştırılıyor. İnternetin popüler kavramlarından biri haline gelen dark web hakkında merak ettiklerinize haberimizde yer verdik.

dark web4

Dark Web Nedir?

İlk olarak 1970'li yıllarda ARPANET projesi ile Dark Net adı altında kullanılmaya başlandı. ARPANET projesi altında yer alan IP'lere yalnızca Dark Net ile ulaşılabiliyordu. Sistemin şimdilerde dark web olarak anılmasının sebebi ise, arama motorunda yaptığınız aramalarda dark webe ulaşım sağlayamıyor olmanız.

Dark Web'e Nasıl Ulaşılır?

Buz dağı benzetmesi üzerinden ilerleyecek olursak, dark web buz dağının yani internetin ulaşılması en zor olan uç kısmıdır. Dark webe yalnızca özel yollarla ulaşılabilir ve yasa dışı ticari faaliyetler için kullanılmaktadır. Dark webe ulaşmak için yalnızca Tor gibi özel tarayıcılar kullanılır. Gizli internet sitelerinin yer aldığı bu ağ; özgür bilgi paylaşımı, sansürden uzaklaşmak gibi amaçlara hizmet etse de, yasa dışı faaliyetlerin de yürütüldüğü bir bölgedir. 

Chrome ve Firefox gibi klasik arama motorları üzerinden erişim sağlamak mümkün değildir. İçinde sayısız suç öğesi barındırmaktadır.

dark web3

Tor Tarayıcı Nedir?

Dark webe erişim sağlamanın en bilindik yöntemi ise Tor isimli tarayıcıdır. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'nin 1990'lı yıllarda geliştirmiş olduğu The Onion Routing (TOR)'un asıl amacı, farklı ülkelerde yer alan ajanlarla iletişime geçmektir. Verilerin düğüm haline gelerek rastgele yollarla şifrelenmesini destekleyen Tor, en güvenli erişimi sunar. 

Bu sayede kullanıcıların faaliyetleri izlenmez ya da tarayıcı geçmişi açığa çıkmaz. Bu da dark webe bağlanmayı kolaylaştırır. Başlangıçta yalnızca ABD ajanlarının kullanımına açık olan Tor, daha sonrasında halka da açılmıştır.

Dark Web Yasal mı?

Dark webe girmek yasak değildir. Fakat dark webe giriş yaptıktan sonra yasal olmayan adreslere yönlendirilme ihtimaliniz bulunmaktadır. Dark web içerisinde yanlış bir adrese girildiği ve bunun ardından internet üzerinden davetiye gönderildiği takdirde görünürlük kazanan aktiviteniz dolayısıyla suçlu konuma düşebilirsiniz. Dark webde yer alan içeriklerin %95 gibi büyük bir oranı yasal değildir. Fakat küçük de olsa yasal bir alana sahip olmasından dolayı girişi yasak değildir.

dark web2

Dark Web Güvenli mi?

Dark webin güvenli kullanımı tamamen kullanıcıya bağlıdır. Dark web içerisinde girilen sitelerin kullanıcı tarafından bilinir olması gereklidir. Beklenmedik bir davet karşısında tıklanmaması önemlidir. Gelen davetler kullanıcıları yasal olmayan sitelere yönlendirir. Kolaylık bulunmak istemeyenler VPN kullanmalıdır. VPN anonim kalmayı sağlar. VPN kullanımı esnasında VPN sağlayıcınız ile yalnızca kullanıcı hangi sitelere erişim sağladığını bilir.

Dark Web ve Deep Web Arasındaki Fark Nedir?

Deep web içeriklerine internetin bilinir arama motorlarından erişim sağlanabilir. Deep web, şifreli e-mail hesabı, paralı üyelik hizmetleri ve gizli web sitelerini içerir. Dark web ise tam tersi bir şekilde gizli IP adreslerine ve farklı bir arama motoruna hizmet eder.

Haber Merkezi