23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı korona virüs pandemisinden dolayı alınan çeşitli önlemler eşliğinde kutlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı pandemiden dolayı alınan önlemler kapsamında bu sene de okullarda kutlamaları iptal etti. Gazetemize konuşan çocuklar ise biran önce salgının son bulmasını ifade ederek, maske takmadan dışarıda oyun oynamayı özlediklerini, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gönüllerince kutlamayı istediklerini belirttiler.

Korona virüs salgının devam etmesinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı bu sene de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın okullarda kutlanmasının iptaline karar verdi. Konuyla ilgili konuşan Habibe-Mehmet Kaya Anaokulu okul öncesi öğretmeni Fatma Arın, böyle bir kararın alınmasının sağlık koşulları açısından yerinde olduğunu ifade etti. Arın, bu sene de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının az da olsa buruk geçeceğini ifade ederek, kendi sınıfındaki çocuklarla bunu telafi edeceklerini ifade etti.

“ÇOCUKLARA BAYRAM RUHUNU YAŞATIYORUZ”

Mamak’ta yer alan Habibe-Mehmet Kaya Anaokulu’nda okul öncesi öğretmeni olarak çalışan Fatma Arın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının salgından dolayı Milli Eğitim Bakanlığınca iptal edildiğini ifade ederek, kendilerinin okul olarak bunu öngördüklerini ve hazırlıklarını o şekilde yaptıklarını ifade etti.

Okullarda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ruhunu yaşatmaya devam ettiklerine değinen Arın, “Okul olarak biz pandemi ihtimallerini biz göz önünde bulundurarak gerek kıyafet gerekse sınıflarda yapılan çeşitli etkinliklerle çocukların bayram ruhunu hissetmelerini sağladık. Aynı duyguları hissetmeleri için çeşitli etkinlikler düzenledik, esasında amacımız bu duygunun hayatlarında yer almasını sağlamak. Bununla birlikte çocukların sorumluluk alarak, yaşayarak öğrenmelerini sağlamak da bir başka amacımız.”

Okul öncesi yaş gurubunda tarih, zaman kavramının yeni yeni gelişmeye başladıklarını belirten Arın, “Çocuklar için pandemi zaten uzun süredir büyük bir travma yarattı. Bayramın iptal edilmesini idrak etmemeleri için de bayramdan bir gün önce okulda çeşitli etkinliklerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacağız. Bu öngörü ile hazırlıklarımızı da ona göre yaptık” ifadelerini kullandı.

Okul öncesi öğretmeni Fatma Arın

“ÇOCUKLARA DUYGUSAL ANLAMDA ULAŞMAKTA ZORLANIYORUM”

Okul öncesi eğitim için uzaktan eğitimİN çok az sürdüğünü ve eğitimin daha çok yüz yüze devam ettiğini belirten Arın, “Hala da okul öncesinde eğitim yüz yüze devam ediyor. Özellikle okul öncesi düzeydeki öğrencilerimden bahsetmek gerekirse sosyalleşmeye, paylaşmaya, iletişim kurma, insanlarla iş birliği içerisinde çalışmaya karşı tepkililer. Kaygı düzeyleri çok bozuk. Nerede insanlara güvenip konuşabileceklerini, kiminle konuşup konuşmayacaklarını kestiremeyecek durumdalar. Yönerge almaya ya da etraflarındaki bir büyükten sürekli onay almaya ihtiyaç duyuyorlar” dedi.

Pandemide özellikle okul öncesi çocukların yaşadıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan “Arın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreçte anne babaların da kaygı düzeyleri yüksek olduğundan daha çok çocuklarının ihtiyaçlarını gidererek onlara bu şekilde yardımcı olabileceklerini düşünüyorlar. Bu da okul öncesi dönemde çocukların öz bakım becerilerini geliştirmelerine engel oluyor. Dışarıya çıkamadıkları için okul öncesi çağdaki çocuklar inanılmaz gergin ve hırçınlar. Ben okul öncesi öğretmeni olarak bazen onlara duygusal anlamda ulaşmakta zorlanıyorum. Çünkü dışarıda tam anlamıyla bir sosyal hayatları yok.”

Arın, okul öncesi eğitimin yüz yüze devam ediyor olmasının artıları ve eksileri olduğuna değinerek, “Ama şunu da düşünmek gerekirse okul öncesi dönemde de eğitim uzaktan devam etseydi tamda gelişim sürecinde olan çocuklar için daha da çıkılmaz bir hale girilecekti” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR MASKEYİ BİR ORGANLARI GİBİ GÖRÜYORLAR”

“Bir pedagog olmadığımdan ilerisine dair bir öngörüde bulunması zor fakat genel anlamda bütün insanların bu süreçte bir rehabiliteye ihtiyaç duyduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullanan Arın, “Örneğin yetişkinler olarak bizler kendimizi güvende hissettiğimizde maskemizi çenemizin altına indirip kullanabiliyoruz. Fakat benim 3 yaşında kızım var ve kızım bunu bile yapmıyor, maskesiz asla dışarıya çıkmıyor. Çocuklar bunu bir kural, mecburiyet ve görev olarak belleklerine yerleştirmişler. Maskeyi vücutlarının bir organı olarak kabullenmişler. İleride salgın tam anlamıyla bittiğinde bu durum nasıl telafi edilir, çocuklar bu durumdan nasıl kurtarılır bilemiyorum” dedi.

Arın bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığını ifade ederek, “Umuyorum biran önce salgın son bulur ve bizler normal yaşamımıza döneriz. Bu temennimi en çok da çocuklar için istiyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“SOKAKTA MASKESİZ OYUN OYNAMAK İSTİYORUM”

Gazetemize konuşan çocukların tek dilekleri ise tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin biran önce son bulması.

Zeynep Çimen (6 yaş): 23 Nisan, Atatürk'ün biz çocuklara armağan ettiği bir bayram. Bu sene 23 Nisan’da okulda arkadaşlarım ve öğretmenimle beraber gösteri yapmak istiyorduk fakat salgından dolayı iptal oldu. Yine de okulda öğretmenim ve arkadaşlarımla kutlama yaptık. 23 Nisandan tek dileğim bir an önce maskeden kurtulmak, Atatürk'ün biz çocuklara armağan ettiği bu bayramı daha neşeli coşkulu sokaklarda okulda eğlenerek kutlamak istiyorum.

Defne Özyurt (5 yaş): Öğretmenim günler öncesinden bize hazırlık yaptırmaya başladı. Şarkı söylemek için 23 Nisan hazırlığı yaptık. Fakat virüsten dolayı yasak geldi. Üzüldük sınıfta ki arkadaşlarımla. Öğretmenimiz de sosyal mesafe ile dışarıda kutlama yaptı. Çok eğlendim ve mutlu oldum. Şu virüs keşke bitse bayram yapsak.

Doruk Orhan (9 yaş): Virüs başlamadan önce okulumda 23 Nisan bayramını çok güzel kutlamıştık. Bu sene virüsten dolayı kutlama yapamadık. 23 Nisan Atatürk’ün bütün çocuklara hediye ettiği bir bayram fakat biz virüsten dolayı kutlamalar yapamıyoruz. Ben bir çocuk olarak bir an önce virüsün son bulmasını ve sokaklarda maske takmayarak oyun oynamayı istiyorum.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)