Deprem uzmanlarının Olası bir İstanbul depremi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan'dan itiraf gibi bir açıklama geldi.
Türkiye'de yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu belirten Ceylan,MÜSİAD Karabük Şubesi'nin 2'inci Olağan Kongresi'nde konuştu. Ülkenin konut stoğuna dikkat çeken Ceylan şöyle konuştu:
DEPREME HAZIR DEĞİLİZ
"Çok acılar yaşadık, çok kayıplarımız oldu. Türkiye deprem bölgesinde bulunuyor. Bilim adamları ve akademisyenler özellikle Marmara bölgesinde 2030 yıllarına kadar yine bir depremle karşı karşıya kalma ihtimalimizin yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Bu büyük depreme ve depremlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Hazırlıklı mıyız? Evet bazı çalışmalarımız var, yeterli mi? Yeterli değil.
KONUT STOĞUNA İHTİYAÇ VAR
Türkiye'nin konut stoğunun önemli bir bölümünün yenilenmeye ihtiyacı var, güçlendirilmeye ihtiyacı var. Bakanlık olarak bizim tahminlerimize göre Türkiye çapında 7.5 milyon adet bağımsız bölümün yenilenmesi gerekiyor, depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. 2-3 gün önce İstanbul'da boşaltılmış bir apartman aniden çöktü ve iki tane vatandaşımızı kaybettik maalesef. Buna benzer Türkiye'de deprem riski altında olan özellikle 2000 yılı öncesinde yapılmış konut stoklarından 7.5 milyonun yenilenmesi gerekiyor."
Güçlü ANADOLU