ÖZEL HABER: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Denizlerdeki av yasağının kalkmasının üzerinden bir ay geçti. Tezgahlardaki balık çeşitliliğinin henüz artmadığını dile getiren balıkçı Ezgin Özcan, “Vatandaş bu yıl balık fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yakınıyor ama genel olarak bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Bazen tahminlerimiz tutmuyor balık çok derken birden balık azalıyor ya da tam tersi durumla karşılaşabiliyoruz” ifadesini kullandı.

Balıkçılar balığın az olmasından, tezgahlara akın eden Ankaralılar ise balık fiyatlarındaki artıştan yakındı. Ankara- Sakarya Caddesi’nde bulunan Özayabakan balıkçılıktan gazetemize özel  açıklamalarda bulunan Ezgin Özcan,” Balık çeşitlerinin azalmasındaki en önemli etkenlerden biri iklim değişikliği, erken avlanma- kurallara uyulmaması ve denizlerimizin temizliğine yeteri kadar önem verilmemesidir Vatandaş olarak bizlere de görev düşüyor” çağrısında bulundu.

PALAMUT YÜZLERİ GÜLDÜRMEDİ

Bu yıl balık bolluğunun beklentilerine göre daha az olduğunu kaydeden balıkçı Ezgin Özcan, “Normalde palamudu bu yıl bol bekliyorduk fakat bu sene palamut az geliyor. Normalde Eylül-Ekim ayı palamut ayıdır balığın az gelmesi de doğal olarak fiyatlara yansıyor. Örneğin; şu anda palamut balığının tanesi 40 Türk Lirasından satılıyor ama normalde çiftinin 40 Lira olması gerekiyor” dedi.

“YAZIN SAHİLLERDE İNANILMAZ DERECEDE ÇÖP VE ATIK BİRİKİNTİLERİ OLUYOR”

Özcan: Vatandaş bu yıl balık fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yakınıyor ama genel olarak bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Bazen tahminlerimiz tutmuyor balık çok derken birden balık azalıyor ya da tam tersi durumla karşılaşabiliyoruz. Balık çeşitlerinin azalmasındaki en önemli etkenlerden biri iklim değişikliği, erken avlanma- kurallara uyulmaması ve denizlerimizin temizliğine yeteri kadar önem verilmemesidir. Vatandaş olarak bizlere de görev düşüyor. Yazın sahillerde inanılmaz derecede çöp ve atık birikintileri oluyor. Bu dünyada hepimizin, yaşanacak güzel günler için bizler de üstümüze düşen görevi yaparak duyarlı olmalıyız. Bu yıl Marmara’da yaşanan müsilaj sorunundan ötürü Marmara’dan balık gelmiyor bize. Vatandaşlar müsilaj nedeniyle haklı olarak bir tedirginlik yaşıyor. Şu anda hamsilerimiz Karadeniz Ordu- Perşembe’den geliyor

Ekim ayı balıklarını sıralayan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Çinekop, palamut, lüfer, hamsi, mezgiti öneririm. Fiyatların düşmesi balığın gelmesine ve bol olmasına bağlıdır. Balık fiyatları günlük olarak değişmektedir. Örneğin; hamsi dün 45 TL idi bugün 35 Türk Lirasına düştü. Palamut 40 TL, Karadeniz Somon 60 TL, Mezgit 40 TL,  İstavrit 25 TL, Çinekop 65 TL, Barbun 55 TL, Olta lüfer 125 TL, Norveç somonu 105 TL, Çupra 60 TL..

“TAZE BALIĞA PARMAKLA DOKUNUNCA MEYDANA GELEN ÇUKURLUK ANINDA DÜZELİR”

Vatandaş tarafından merak edilen ve sıkça sorulan sorulardan biri  de balığın taze olup olmadığı… Taze balığın kendisini görünüşünden ele verdiğini vurgulayan Özcan, vatandaşlara taze ve iyi balığı anlamanın püf noktalarını anlattı.

”Taze balık kendini renginden ele verir, pırıl pırıl parlar. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Aynı şekilde gözlerinden de anlayabiliriz. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir.”

Şu dönemde çıkan çoğu balık yağsız olur bundan ötürü vatandaşlara  balığı tavada yapmalarını öneririm. Fırında da olabilir  ama tam tadını almak için tavada yapılması daha uygundur. 15 gün sonra balıkların çoğu kendine gelir ve balık  daha da yağlanır.’’

“PANDEMİYLE BİRLİKTE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILDI”

Ankara- Sakarya caddesinde balık alışverişine çıkan Aydın Arısoy ise,  balık sezonunun başlamasıyla sık sık balık yediklerini kaydederek şunları dile getirdi:

Pandemiyle birlikte sağlıklı beslenmenin önemi bir kez daha anlaşıldı. Balık sezonun açılmasıyla birlikte haftada 2 kere balık tüketmeye gayret ediyoruz. Bu yıl izlenimlerime göre palamut oldukça az.. Balık fiyatları da nispeten pahalı.. Bolluk arttıkça fiyatların düşeceğini umut ediyorum. Kalp dostu olarak adlandırılan balığı sofralarımızdan eksik etmeyelim”

BALIK TÜKETMENİN FAYDALARI

Omega3 deposu

” Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur.” Bu yüzden bol bol balık tüketmekte fayda vardır.

Kalp dostu

Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu dengeler.

Bağışıklık sistemini koruyor

Balık, haftada 2 kez düzenli olarak tüketildiğinde bağışlıklık sistemini önemli ölçüde güçlendiriyor.

Kemikleri güçlendiriyor

Kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Alzheimer riskini düşürüyor

Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir

Vitamin Deposu

Balık, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve mineral madde bakımından da zengindir. Balıkta A, B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12), D, K vitaminleri bol miktarda bulunur.

Editör: TE Bilisim