Çankaya Belediyesi, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kent vizyonuyla sürdürdüğü İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SECAP) sürecinin kapanış toplantısını Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi’nde düzenledi. Çalıştaya çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcileri ile akademisyenler ve uzmanlar katıldı.
Sürdürülebilirlik hedefinde son aşama
Çankaya Belediyesi, Eylül 2024’te başlattığı SECAP projesinde sona yaklaştı. Projenin kapanış toplantısında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Özsoy, 22 Nisan Dünya Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, "Daha yeşil, daha dirençli ve iklim adaletinin sağlandığı bir Çankaya" vizyonuyla ilerlediklerini belirtti. Özsoy, sera gazı envanteri, risk analizleri, emisyon azaltımı ve uyum eylemlerinin proje boyunca oluşturulduğunu ifade etti.
SECAP ile Çankaya’nın emisyon kaynakları tespit edildi
Belediyenin hazırladığı ilk sera gazı envanterinde, emisyonların büyük ölçüde konutlar, ticari alanlar ve karayolu ulaşımından kaynaklandığı belirlendi. Bu bulgular ışığında altyapı ve hizmet alanlarında somut eylemler geliştirildi. Özsoy, “Paris Antlaşması hedefleri ve Türkiye İklim Kanunu doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz” dedi.
İki oturumda kritik değerlendirmeler yapıldı
Çalıştayın ilk oturumunda GTE firması proje yöneticisi Engin Koç, emisyon stratejileri ve olası senaryoları anlattı. İkinci oturumda ise ODTÜ’den Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban ve Dr. Çağrı Hasan Kahraman, iklim değişikliğine uyum politikaları ve adaptasyon yollarını değerlendirdi.
Geleceğe yönelik çevre politikaları oluşturulacak
Çalıştayda, 8 aylık süreçte yapılan iç ve dış paydaş analizleri ile elde edilen kazanımlar paylaşıldı. Çankaya Belediyesi, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek ve iklim kaynaklı risklere karşı dirençli politikalar üretmek üzere taahhütte bulundu.