Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Kızılay, Yüksel Caddesi’nde kuaför dükkanı işleten Saç Tasarım Uzmanı Erdal Dursun ile kuaförlük mesleğini, korona virüs pandemisinin kuaförleri nasıl etkilediğini ve 2022 yazının saç renklerine ilişkin konuştuk. Son zamanlarda kuaförlerin en büyük sorunun yetiştirecek çırak bulamamak olduğuna dikkat çeken Dursun, kendilerinin ahi kültürü felsefesi ile büyüdüklerini ve kuaförlüğün de bir ahi geleneği olduğunu belirtti. Son 9 ayda yapılan zamları 40 yıllık meslek hayatında görmediğine de değinen Dursun, kuaför esnafının zor günlerden geçtiğini söyledi.

Son 9 ayda yapılan zamları 40 yıllık meslek hayatında görmediğine değin Saç Tasarım Uzmanı Erdal Dursun, “Dükkan kiralarımızın hayallerimizin de ötesinde artması, kozmetik ürünlerinde kredi kartına taksit yapılmaması kuaför esnafının git gide kötü günler yaşamasına neden oldu.  Biz de bu zamları misafirlerimize yansıtmak durumunda kalıyoruz. Bu saatten sonra yapılacak en iyi şey yetkililerin fiyatlarımızla ilgili düzenleme yapması olacaktır.” dedi.

“İYİ BİR ZANAATKÂRIN ÇEKİRDEKTEN YETİŞMESİ LAZIM”

8 yaşından bu yana kuaförlük yaptığını, aynı zamanda da 81 il Kuaförler Berberler ve Güzellik Salonları Bilgi Paylaşım Derneği’nin kurucusu olduğunu ifade eden Erdal Dursun, “Çocukluğumdan bu yana kuaförlük mesleğinin içindeyim. Benim için aşk, yaptığım iş demek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı halk müziği, sanat müziği çok sesli koro ve opera sanatçılarına yani sanat camiasına 30 yıl boyunca hizmet verdim. Her ne işle uğraşıyorsan uğraş, kendini geliştirmediğin sürece aynı noktada kalırsın. Camiamızda, iyi bir noktaya gelmek için sürekli kendimizi yenilemeli, geliştirmeli ve teknolojiyi takip etmeliyiz. 1992 yılında yurt dışında aldığım bir akademi, adeta meslek hayatıma yön verdi. En basiti, saç kesiminde, kafa ve kemik yapısının, boyun uzunluğunun ne kadar önemli olduğunu öğrenmiş oldum. Müşterilerin bir kısmı elinde gazete kupürüyle ya da internette bulduğu bir fotoğrafla gelip aynı saç modelini yapmamızı istiyor. Ama dediğim gibi, herkesin kafa yapısı, boyun uzunluğu birbirinden farklıdır. Birine yakışan güzel duran bir kesim veya model, başka birinde aynı şekilde durmayabilir” dedi.

Kuaförlüğün ahi geleneğinden geldiğine değinen Dursun, “Ustadan ustaya el alıp kademeli bir şekilde yukarıya çıkmaktır. Bunlarla ilgili 81 il genelinde faaliyet göstermek amacıyla İl Kuaförler Berberler ve Güzellik Salonları Bilgi Paylaşım Derneği’ni hayata geçirdim. Türkiye’nin bütün illerini geziyoruz ve bilgi paylaşımları yapıyoruz. Mesleğin şu anki ve sonraki durumu üzerine projeler üretmek istiyoruz. Çünkü kuaförlük camiasının şuan en büyük sorunu alt zeminde eleman yetiştirememek... Meslek liselerinde kuaförlük bölümü ne yazık ki kapatıldı. Sadece belirli liselerde kuaförlük eğitimi veriliyor. Avrupa’da ve dünyada mesleki eğitime çok önem veriliyor fakat bizde ise tam tersine bir işleyiş var, bir an önce eski faaliyete yeniden geçilmelidir. Kuaför camiasında çalışan kişilerin çoğu bende dahil olmak üzere dar gelirli ailelerin çocukları oluyor. Bu koşullarda bu çocukları kendi salonlarımızda bulundurup geleceğin zanaatkârı olarak yetiştirmek zorundayız.  Meslek liseleri ve Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşmalar yapılarak özel eğitim kurumlarında kuaförler yetiştirildiği zaman sağlam bir staj dönemi başlatılmalıdır. Çünkü iyi bir zanaatkarın çekirdekten yetişmesi lazım. Bu da mesleğimizi ayağa kaldırmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“9 AYDA YAPILAN ZAMLARI 40 YILDA GÖRMEDİM”

Kuaförlerin yaşadığı sorunlara değinmeye devam eden Dursun, son 9 ayda yapılan zamları 40 yıllık meslek hayatında görmediğine değinerek şunları belirtti: “Dükkan kiralarımızın hayallerimizin de ötesinde artması, kozmetik ürünlerinde kredi kartına taksit yapılmaması kuaför esnafının git gide kötü günler yaşamasına neden oldu.  Biz de bu zamları misafirlerimize yansıtmak durumunda kalıyoruz. Bu saatten sonra yapılacak en iyi şey yetkililerin fiyatlarımızla ilgili düzenleme yapması olacaktır.”

“2 BİN İLA 8 BİN ARASI ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORUM”

Eskiden bir tüp saç boyasını, 40 liradan alırken şu anda 97 liraya alıyorum diyen Dursun konuşmasına şöyle devam etti: “Ben organik boya kullanıyorum, bunun içerisine bonesini pamuğunu naylonu da eklediğiniz zaman haliyle maliyet artıyor. Fön makinesi zaten sürekli çalışıyor. Sektör olarak, elektriği oldukça çok kullanıyoruz. Bu da faturalara yansıyor. Yaklaşık olarak 2 bin lira ile 8 bin lira arası elektrik faturası ödüyorum. Devlet yetkililerimiz ve kurumlar, kuaför, berberler ve güzellik salonlarına özel bir fatura çıkartabilir. Çünkü bizler, mesleğimiz gereği fön makinesini, led ışığı sürekli kullanmak durumundayız. Böyle özel bir düzenlemeye gidilmesi, camiamızın yüzünü oldukça güldürür. Çünkü biz artık günü kurtarmıyoruz, günü kurtarmayı 3 günde bir yapabiliyoruz. Pandemi ve ekonomik sebepler nedeniyle dükkanını kapatan birçok arkadaşım var fakat kapanan dükkan kadar yenisi de açılıyor. Gerçekten yıllardır bu işi yapan ustalarımızın salonlarını kapattığını biliyorum. Bu anlamda mesleğimize sahip çıkmalıyız. Az önce de dediğim gibi kurmuş olduğum 81 İl Kuaförler Berberler ve Güzellik Salonları Bilgi Paylaşım Derneği ile akademik eğitimler veriyorum. Federasyonun da paylaştığı doğru bilgilerle derneğimize üye olan bütün arkadaşlara güncel bilgileri aktarıyorum. Paylaştığımız bilgilerle Türkiye’nin bütün illeri arasında köprü oluşturmak istiyorum. Artık meslektaşlarımız olarak yan yana gelip dostluğun, kardeşliğin birleştirici gücünü hissetmeliyiz. Eskiden Ahi kültüründeki gibi bütün camianın yan yana gelip kol kola gezdiği dayanışma ortamını tekrardan sağlamalıyız.”

“SAÇ MODASINDA 70’Lİ YILLARA DÖNÜŞ VAR”

2022 yazının saç renklerine ve kesimlerine ilişkin de bilgiler veren Dursun, yüz şekline göre saç kesiminin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Genellikle yuvarlak yüz hatlarına sahip olan kişilere saç kesiminde, iç yüz kat uygulanması lazım diyen Dursun sözlerine şöyle devam etti: “Yüzü daha toplu olanlar ise, saç kesiminde daha dış katları kullanmayı tercih edebilir. Aynı şekilde kişinin yüzünde sivrilik varsa, uç kısımlarda hareketlilik katarak daha canlı bir görüntü elde edebilir.  Bu yıl, genellikle uzun ve bol tatlı modeller tercih ediliyor. Yani 1960'lı, 70'li yıllara geri dönüş var. Bu sene saç kesimlerinde de özellikle bob ve katlı kesimler oldukça rağbet görüyor.

Yaz aylarının gelmesi sebebiyle daha çok ense kısmı açık modelleri kullanıyoruz. Saç renklerine gelecek olursak; bu yıl doğal renkler tercih ediliyor. Fakat ben kendi alanımda renkli saçları daha çok seviyorum yani gri, yeşil, mor, eflatun… Hep şunu derim, evreni değiştiremiyoruz, bari kendi içimize kattığımız renkleri değiştirelim. Bazen bir renk bile, insanın bakışını, çehresini, gülüşünü değiştirebiliyor. Kendi müşteri portföyümde 70, 80 yaşındaki müşterime de mor, yeşil saç yapıyorum aynı şekilde daha genç kesime de… Fakat, şunu özellikle belirtmek isterim, özellikle 18 yaşına basmamış olan ve saçını boyatmak isteyen müşterilere boncuk kaynak yapıyorum. Çünkü 18 yaşından önce yapılacak olan boya küçük çocukların cildinde tahrişe ve çeşitli rahatsızlıklara sebep oluşturabilir. Olması gereken bu, herkese her işlem yapılmaz, yapılmamalı. Biz Ahi kültüründe büyümüş insanlarız. Ahilik geleneği kuaför camiasında oldukça önemlidir. Ustamızdan el alarak bu şekilde yetiştik. Mesleki etik ve terbiye ile büyüdüm.”

“SAÇA BADEM YAĞI KULLANILABİLİR”

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle tatile gidecek olanlara seslenen Saç Tasarım Uzmanı Erdal Dursun, “Özellikle yazın, sıcak renk kullanmayın. Çünkü, güneşin ve denizin etkisiyle saçlar kuruyor. Sarı, bakır, kızıl saçları kullanarak tatile gidiyorsanız muhakkak yanınızda bir badem yağı bulundurun. Badem yağı kullanımı, kırılmayı yüzde otuza kadar düşürüyor” dedi.

Editör: TE Bilisim