Bor karbür tesisinin açılmasıyla birlikte, savunma sanayisinde birçok yeniliği ortaya çıkaracak. Sosyal medya tarafından bor karbürün ne olduğu, ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, bor karbür nedir, ne işe yarar? Bor karbür nerelerde kullanılır?

Bor karbür, bugün tesisinin açılacak olması nedeniyle sosyal medyada en çok merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak olan bar karbür tesisi, savunma sanayisinin gücüne güç katacak. Peki, bor karbür nedir, ne işe yarar? Bor karbür nerelerde kullanılır?

BOR KARBÜR NEDİR?

Bor karbür (B4C), çok sert bir bor-karbon seramik ve kovalent malzemedir. Madde tank zırhı, kurşun geçirmez yelekler, motor sabotaj tozlarının içinde olduğu çok sayıda endüstriyel uygulama alanına sahiptir.

Vickers sertliği 30 GPa'dan fazla olan bor karbür, kübik bor nitrür ve elmasın ardından bilinen en sert malzemelerden biridir.

BOR KARBÜR NERELERDE KULLANILIR?

Bu önemli maden, endüstriyel olarak çeliklere sertlik ve aşınmaya karşı direncini arttırması, kaynak elektrotlarında aşınmaya karşı direnci arttırması amacıyla, aşındırıcılar ve zımparalarda katkı maddesi olarak kullanılırlar.

Bor karbür, demir ve alaşımlı metallerin yüzeylerine difüzyon yardımı ile koruma amaçlı kaplanır. Ayrıca ağır işlerde kullanılmak için çok daha avantajlıdır ve diğer malzemelere göre çok sert yapıdadır.

Nükleer enerji santrallerinde Bor Karbür, yakıt yükleme çubuğu ve radyasyondan korunmak için kullanılırlar. Nükleer enerjinin önemi ile bor karbürün bu alanda kullanımı da artmaktadır.Nükleer santrallerin boru hatlarında bor alaşımları kullanılır.

Bor karbürden sertlik değeri yüksek, korozyon çeşitlerine karşı direnci olan, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam zırhlar üretilmektedir. Bor karbür ileri teknolojik seramik ham maddesidir ve diğer geleneksel zırh malzemeleri ile karşılaştırıldığında yüzde 70 civarında hafiflik gösterir.

Savunma sanayisinde hafifliğin ön planda olduğu yelek ve helikopter zırhlarında da kullanımı görülmektedir.

Haber Merkezi

Editör: Rozita Hamidi Cizreli