Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) alınan bilgiye göre saat 12 Mart'ta saat 16.31'te merkez üssü Bolu'nun merkezinde 3.7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin yerin 7.14 kilometre derinliğinde meydana geldiği öğrenildi. Bolular tedirgin olurken tarihte Bolu'da büüyk depremlerin yaşanıp yaşanmadığını merak etmeye başladı. Peki Bolu'da büyük deprem meydana geldi mi? Detaylar haberimizde.

Kayseri'nin deprem tarihi nasıl  (2)

1944 Bolu-Gerede depremi

Tarihsel süreç içerisinde birçok depremin meydana geldiği ülkemizde, Cumhuriyet döneminin en şiddetli ve en yıkıcı depremlerinden biri 1 Şubat 1944 günü meydana geldi. 7,4 şiddetinde ki bu depremin merkez üssü Bolu’nun Gerede kazasıydı. Deprem sabah 06:23’te meydana geldi. Yurdun geniş bir kısmında hissedildi. Deprem, Abant’tan Ilgaz’a kadar 200 km. uzunluğunda ve 25 km. genişliğinde bir alan içerisinde gerçekleşti. Büyük can kaybı ve ağır yapı hasarı bu alan içerisinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre de aynı gün akşam saatlerine kadar 22 irili ufaklı artçı sarsıntı meydana geldi. Deprem; Çanakkale, Dikili, Kula, Simav, Yenişehir, Kayseri, Turhal, Sinop, Sivas, İzmir, Antalya, Terme, Şarkikaraağaç, Gümüşhane ve Erzincan’da hafif hissedildi. Depremin şiddetli fakat diğer yerlere göre daha az zararlı geçtiği yerler Kastamonu, Çorum, Zonguldak, Amasya, Bursa, Kırşehir, Sivrihisar, Eskişehir ve İstanbul’dur. Depremde insan ve bina kayıplarının fazla olduğu yerler: Bolu, Gerede ve Düzce kazaları, Çankırı’nın Çerkeş, Zonguldak vilayetinin Safranbolu kazası. Deprem ülkemizin adeta dört bir yanında hissedilmişti.

Gerede depremi sonucunda 3 bin 959 kişi hayatını kaybederken, 20 bin 865 hasarlı bina meydana geldi.

bolu gerede

1957 Abant depremi

1957 Abant depremi, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde, Mudurnu vadisinde meydana elen deprem. Deprem şiddeti 9, magnitüdü 7,1 olarak tespit edilmiştir. Depremde 52 kişi ölmüş, 101 kişi yaralanmış, 5 binden fazla ev hasar görmüştür.

gerede

Bolu’dan fay hattı geçiyor mu?

Bolu ve çevresi de Kuzey Anadolu Fay Hattı Sistemi üzerinde olması hasebiyle birinci derecede deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır ve bu nedenle her an büyük bir depremle karşı karşıya kalma riski söz konusudur. Bu çalışmada ele aldığımız konu Bolu’nun Gerede ilçesinde, 1 Şubat 1944’de meydana gelen ve literatüre 1944 Bolu-Gerede Depremi olarak geçen depremdir. Büyük bir yıkıma neden olan bu deprem, Cumhuriyet tarihinin ikinci büyük yer sarsıntısı olma özelliğine de sahiptir.7 Depremin gerçekleştiği Gerede Fay Hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı Sistemi’nin batı kesiminde yer almaktadır ve bu fay hattı önemli aktif faylardan biri olup 1-9 km genişliğinde, 325 km uzunluğundadır.

Editör: Hüseyin Çözen