Geçtiğimiz hafta yani 21 Mart, Down Sendromu Farkındalık günüydü. Bu tarih, Down sendromu hakkında duyarlılığı artırmak için 2011 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile kabul edilmiş bir gün.Tüm dünyada Down sendromu ile ilgili farkındalık yaratılması için giyilen farklı renk çoraplar Down sendromlu bireylerin sahiplendiği ‘ortak farkındalık’ hareketi olmuştur.

Genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisi olan Down Sendromu, uzmanlara göre, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hep merak ederdim en çok neyin sebep olduğuna, Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmenin hamilelik yaşı olduğunu okumuştum. 35 yaş üstü hamileliklerde bu risk artıyormuş. Tabii genç insanlarda da görülse de daha çok ileri yaş gebeliklerde rastlanabiliyormuş. Ortalama her 800 doğumda bir görüldüğünü ve tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu bireyin yaşamakta olduğunu da okumuştum. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur.


Şunu asla unutmamak gerekir bizi biz yapan farklılıklarımızdır. Asıl zenginliğimiz de esasen budur. Osho ne güzel söylemiş, ‘’Farklılık, farklı yaklaşımlar, farklı fikirler olduğu için hayat zengindir. Hiç kimse üstün değildir, hiç kimse aşağıda değildir. İnsanlar basitçe farklıdır.’’
Misal, ‘’ Güneşin, bulutların, gökkuşağının, tabiatın farklı renkleri vardır. O renkler bir arada güzeldir. Renklerin birbirine dönüşme mecburiyeti olamaz. Toplumdaki bireyler de farklılıklarıyla toplumun birlik ve beraberliğine katkı yaparlar.’’ Önemli olan da budur. Sadece bir kutlama ve anmanın dışında amaç, farkındalıklarımızın farkında olarak toplumsal bilinç düzeyinin arttırılması ve ileriye taşınabilmesidir.