Çin’de ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüs (covid-19) salgını nedeniyle ateş ölçer satışlarında da ciddi bir artış gözlemlendi. Fakat her ateş ölçerin doğru ölçüm yapmadığına değinen medikalci Seçkin Güleç okurlarımız için ateş ölçer alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Pandemiden sonra bir anda piyasaya birçok ateş ölçer markasının sürüldüğünü belirten Güleç, bilindik markalardan şaşılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Ateş ölçerlerde yaşanan fiyat artışına ilişkin konuşan medikalci Seçkin Güleç, “Pandemiden önce ateş ölçerlerin yüzde 95’i Çin’den geliyorken, Çin’de pandeminin başlaması ile Çin’de üretim yapılmamaya başladı. Hal böyle olunca ihtiyaç çok olduğundan sivil toplum örgütlerinin, üniversite düzeyindeki okulların baskısıyla bizim ülkemiz gibi ülkelerden Çin ateş ölçer almaya başladı ve bundan dolayı da fiyatlarda artış yaşanmaya başladı” dedi.

“DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEYEN MARKALAR BİR ANDA PİYASADA BELİRDİ”

Medikalci Seçkin Güleç dünyada kendini kanıtlamış birçok ateş ölçer markasının olduğunu belirterek, pandemiden önce piyasadaki ateş ölçerlerin fiyatının genelde 70-80 lira civarında olduğunu söyledi. En iyi markanın bile pandemiden önce 150 liraya bulunabileceğini ifade eden Güleç, “Fakat pandemiden sonra ateş ölçerler 500 lira ve daha fazla fiyata satılmaya başladı. Benim gözlemlerime göre ise fiyat artışını sebebi şuydu: Pandemiden önce ateş ölçerlerin yüzde 95’i Çin’den geliyorken, Çin’de pandeminin başlaması ile üretim yapılmamaya başladı. Hal böyle olunca ihtiyaç çok olduğundan sivil toplum örgütlerinin, üniversite düzeyindeki okulların baskısıyla bizim ülkemiz gibi ülkelerden Çin ateş ölçer almaya başladı ve bundan dolayı da fiyatlarda artış yaşanmaya başladı” dedi.

Çin’den sonra pandeminin tüm dünyaya yayılması ile ateş ölçere iç piyasada ve Avrupa’da da ihtiyaç duyulmaya başlandığını söyleyen Güleç, “Çin’de salgının baş göstermesiyle oradaki üretimin durması ve bizden Çin’e ateş ölçerlerin gitmeye başlaması ile bu kez de Türkiye mağdur olmaya başladı. Bu da haliyle fiyatları da etkiledi” diye konuştu.

Pandeminin Türkiye’de baş göstermesi ile çok hızlı bir şekilde ateş ölçer piyasasının canlandığını ve daha önce hiç görülmeyen markaların bir anda piyasada belirdiğini ifade eden Güleç, ateş ölçer piyasasının böylelikle eski haline dönmeye başladığını ifade etti.

“TEMASSIZ ATEŞ ÖLÇERLER TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI”

İçerisinde civa olan ateş ölçerlerin çok önceden yasaklandığını belirten Güleç, artık ateş ölçerlerin neredeyse tamamın dijital olduğunu ifade etti. Doktorlar tarafından da onaylanan ve özellikle çocukların ateşini ölçmede en doğru yöntemin kulaktan ölçen ateş ölçer olduğunu ifade eden Güleç, “Ben de kızım için kulaktan ölçen bir ateş ölçeri tercih ettim. Dediğim gibi doktorlar tarafından da onaylanan yöntem bu. Kulaktan ölçen ateş ölçerlerin başlıkları değişiyor. Her ölçümden sonra değiştirip yenisi takmak gerekiyor” diye konuştu.

Şuan hastayla çok temasa geçilmek istenmediğinden temassız ateş ölçerlerin tercih edilmeye başlandığına dikkat çeken Güleç, piyasada birçok ateş ölçer markasının olduğunu söyledi. Birçok markanın yeni yeni ortaya çıktığını da ifade eden Güleç, ateş ölçer alırken ihmale gelmeyecek bir konu olmadığından bilinen markaların tercih edilmesini gerektiğini önerdi.

Temassız ölçerlerin başlığının sürekli değişmediğinden dolayı da tercih edilebileceğini ve yaşça büyük insanların evlerinde kullanırken kolaylık yaşadıklarını söyleyen Güleç, artık her evde muhakkak bir ateş ölçerin de bulunması gerektiğine değindi.

Medikalci Seçkin Güleç

“TIBBİ CİHAZ ALIRKEN YA BİR ECZANE YA DA MEDİKAL TERCİH EDİLMELİ”

Güleç ateş ölçer, tansiyon aleti gibi tıbbi malzemeler alırken aynı zamanda uluslararası geçerliliği olan belgelendirme hizmetlerinin yer aldığı belgenin olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Alınacak tıbbi cihazın Avrupa Birliğinin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla kullanıma soktuğu CE belgesinin olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Güleç, bu tür ürünlerin güvenirliliğinin daha yüksek olabileceğini söyledi.

Tıbbi cihazların eczanelerden ya da medikallerden alınması gerektiğini belirten Güleç, son olarak şunları ekledi: “Zaten bu tür ürünler başka yerde de satışa sunulmamalıdır. Fakat internet üzerinden duyulmadık birçok markaya da ulaşmak mümkün. Yine de bu noktada tüketicilerin yapacağı en iyi şey tıbbi cihaz alırken ya bir eczane ya da medikal tercih etmeleri olacaktır. Ölçüm yaparken ise eğer ki kulaktan ölçüm yapılacaksa ateş ölçerin kulağa iyice oturtulması gerekir. Temassız ölçer tercih edilecekse belirli bir mesafeden ölçüm yapılmalıdır. Bu mesafe 1 ila 5 cm arasında olmalıdır. Çok yakın ya da çok uzak ölçüm doğru sonuç vermeyecektir. Aynı zamanda odanın mevcut ısısı da ölçümü etkileyecektir. Ölçüm yaparken buna da dikkat edilmelidir.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)