Baytar Mektebi Osmanlının veteriner yetiştirme okuludur. Osmanlı devletinde hayvan hekimliği ve at bakımı ön planda olarak gelişmişti. Ordunun hareket gücü atların bakımı, cinsleri ve soyları büyük önem taşıyordu.  Öte yandan hayvanların sık sık hastalanması ve salgın nedeniyle hayvanların sık sık telef olması Osmanlı coğrafyasında hayvancılığın gelişmesini engelliyordu. Bu nedenle sivil hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak yetişmiş eğitimcilerin önemi büyüktü. Baytar Mektebi, bu amaçla kurulmuş; meslek edinmek ve çalışmak isteyenler için önemli bir kurum olmuştu. Öyleki ilk mezunları arasında Mehmet Akif de bulunuyordu. 

Baytar Mektebi 179 yıl önce açıldı. Türkiye’de bilimsel veteriner hekimliği eğitim-öğretimi, Tanzimat’ın ilânını izleyen Batılılaşma çabaları çerçevesinde Prusyalı Veteriner Hekim Godlewsky tarafından 1842 yılında İstanbul’da ‘Askeri Baytar Mektebi’nin açılmasıyla başlamıştır. Türkiye’de bilimsel veteriner hekimliği eğitim-öğretimi, Tanzimat’ın ilânını izleyen Batılılaşma çabaları çerçevesinde Prusyalı Veteriner Hekim Godlewsky tarafından 1842 yılında İstanbul’da ‘Askeri Baytar Mektebi’nin açılmasıyla başlamıştır. Bu okul kendisinden 47 yıl sonra yine İstanbul’da kurulan Sivil Veteriner Okulu ile 1921 yılında birleştirilmiş̧tir. Yeni okul 1928 yılında ‘Yüksek Baytar Mektebi’ adını almıştır. 

Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları çerçevesinde 30 Ekim 1933 tarihinde Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsünün (YZE) açılmasının ardından, İstanbul’da bulunan Yüksek Baytar Mektebi, Ankara’ya nakledilmiş̧, Kasım 1933’den itibaren ‘Baytar Fakültesi’ adıyla, YZE çatısı altında eğitim-öğretime başlamıştır. Ziraat Vekâleti Vazife ve Teşkilât Kanunu’nun 1937’de yürürlüğe konmasıyla birlikte Yasa’da geçen “veteriner” sözcüğüne uygun olarak Baytar Fakültesinin adı Veteriner Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Ankara Üniversitesi’nin 1946’da kuruluşundan iki yıl sonra YZE Veteriner Fakültesi, 30 Haziran 1948 tarih ve 5234 sayılı Yasa ile Ankara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, ikinci Veteriner Fakültesinin 1970 yılında Elazığ’da kuruluşuna dek ülkede veteriner hekim yetiştiren tek yüksek öğretim kurumu olma özelliğini korumuştur. O tarihten bugüne kadar da ana fakülte olarak kendisinden sonra kurulan diğer veteriner fakültelerinin çoğunun kuruluşuna ve eğitim-öğretim faaliyetlerine destek sağlamıştır.

1893 yılında okul ilk mezunlarını verir. Bunlar hazırlık sınıflarına Tıbbiye-i Mülkiye mektebinde başlamış ve 1891 yılında Halkalı’ya nakledilmiş talebelerdir. Bunların ikinci bölümü 1894 yılında mezun olurlar. Okul binası ziraat ve baytar talebeleri için yetersiz kalınca 1894 yılında Baytar Mektebi Cindi Meydanında kiralanan bir binaya nakledilir. Bu okulun müdürlüğüne Mehmed Ali Bey tayin edilir. Ziraat Mektebi müdürlüğüne de Mashar Bey getirilir.

Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi ilk mezunlarını 1895 yılında verir. 1892 yılında bu okulun açılışı sırasında kapatılan Orman Maadin Mektebi’nin talebeleri de Halkalı’ya nakledilir. Bu durum 1910 yılında Orman Mekteb-i Alisi’nin açılışına kadar sürer. 1908’de Meşrutiyetin yeniden ilanından sonra, ziraatin çeşitli dallarında ihtisas görmek üzere Avrupa’ya talebeler gönderilir. Bunlar Avrupadan döndükten sonra okulda ihtisasları ile ilgili şubelerde görev alırlar. Ali Rıza, Nureddin, Süreyya Beyler Avrupa’da ihtisas yapmış talebelerdendir.

Muhabir: TE Bilisim