Büyükşehirlerin birçok sorunu oluyor ama bence en büyük sorun ulaşım. Ulaşım, Türkiye’nin hemen hemen bütün büyük şehirlerinde adeta bir çile. 10 dakikalık yolu büyükşehirlerde yaşayanlar 1 saatten önce gidemiyor. Nüfusun çoğu çalıştığı veya öğrenci olduğu için sabah ve akşamları trafikte inanılmaz bir yoğunluk oluyor. 

Belediyeler de bu sorunu bildikleri için çözülmesi gereken konularının başında ulaşımı rahatlatma planları geliyor. Tabi en kalıcı çözümlerden birisi de maliyetli de olsa raylı sistemin şehre kurulmuş olması. Metro Türkiye’nin en büyük eksiklerinden. Avrupa şehirlerinin çoğunda raylı sistem şehrin nerdeyse tamamında kurulu.

Trafik çilesini çeken şehirlerinden birisi de Ankara. Özellkle sabah ve akşam saatlerinde trafikte yaşanan yoğunluktan dolayı insanların hayatlarının çoğu yollarda geçiyor. Metro hatları da her yerde yok maalesef. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin örneğin Dikimevi-Natoyolu metro hattı projesi mevcut fakat konuyla ilgili henüz bir adım dahi atılmadı. Kazma bile vurulmadı derler ya tam olarak öyle. Belli ki o proje hiç başlamayacak ve Ankara için büyük bir kayıp. 

Bunun yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü toplu ulaşımda hem artan nüfus nedeniyle yoğunluğu azaltmak hem de konforu artırmak amacıyla almış olduğu 394 kırmızı otobüsün tamamının seferlerini başlattı. Yeni otobüslerin tamamının teslim alındığını sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyuran ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Yolcu şikâyetlerini en aza indireceğiz” diyor.

Artan nüfus yoğunluğu nedeniyle Başkentlileri toplu taşıma kullanmaya teşvik etmek ve konforlu seyahat imkânı sağlamak için harekete geçen EGO Genel Müdürlüğü, ilk iş olarak otobüs filosunu yenilediğini ifade ediyor.

EGO Genel Müdürlüğü, en son 2013 yılında alınan ve ekonomik ömrünü tamamlayan araçların yerine filosuna tam 394 adet yeni otobüs kattığını ilan etti. 3 yıl süren alım ve teslim süreci tamamlanırken, 394 otobüsün tamamı yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelere dağıtıldığını ve seferlerine başladığını belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Ankara’ya 2013 yılından beri ilk kez alınan 394 adet EGO otobüsümüzün teslimi tamamlandı. Ücretsiz internet erişimi sunduğumuz otobüslerimizde şimdi de yoldaki çukurları bile tespit edebilen akıllı kamera dönemine başlıyoruz. Yolcu şikâyetlerini en aza indireceğiz.”

EGO Genel Müdürlüğü, ekonomik ömrünü tamamlayan araçlar yerine teknolojik yeniliklerle donatılmış modern otobüsler satın aldı. Otobüslerin daha sağlıklı kullanılabilmesi için şoförlere de eğitimler verildi. Kırmızı rengiyle dikkat çeken otobüslerde; alçak tabanlı ve engelli yolcu erişimine uygun donanımlar, USB şarj ünitesi, kamera güvenlik sistemi, yolcu bilgilendirme sistemi ile panik butonu bulunuyor.

Bu çalışmaların hepsi çok kıymetli ama yazımın başında da dediğim gibi Başkentin ulaşım sorununu çözecek şey raylı sistemin şehrin tamamına kurulması. Umuyoruz ki en kısa sürede gerçekleşir.