BAŞ AĞRISI NEDİR?
Baş ağrısı, stres, ilaçlar, beslenme ve göz sorunları nedeniyle sürekli veya aralıklı olarak ortaya çıkan, zonkluyor hissi yaşatan, şiddetli ya da hafif ağrılardır. Baş bölgesinde ağrıya duyarlı olan yerler kafa sinirleri, atardamar ve toplardamarlar, saçlı deri ve boyun kasları, deri, yüzeysel sinirler, sinüsler, dış kulak yolu ve kulak zarı, göz yuvarlağı ve çevresindeki yapılar, tükürük bezleri, dişlerimiz, çene eklemi, şah damarı ve onun dallarıdır. Genel olarak baş ağrıları geçici olma eğiliminde olsa da hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Baş ağrısının nedenleri, stres, beslenme alışkanlıkları, çene ve göz ile ilgili sorunlar, ilaç yan etkileri, diş çürükleri ve kafa travması yanı sıra kulak, burun ve boğaz hastalıklarıdır.
Baş ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar
- Stres
- Aşırı alkol tüketimi
- Göz yorgunluğu veya tansiyonu
- Açlık
- Tütün, ev kimyasalları ve parfüm gibi uyarıcılar
- Migren baş ağrısı yaşanıyorsa genetik yatkınlık
- Sıvı tüketiminin azlığına bağlı dehidrasyon
- İlaç kullanımı
- Adet veya menapoz dönemleri gibi hormonal değişiklikler
- Kafeini kesmek
- Uyku eksikliği
- Yoğun ses veya ışığa maruz kalmak
BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:
- Baş-boyun bölgesine soğuk ve sıcak kompres uygulamak
- Bol su tüketmek
- Papatya ve karahindiba gibi ağrı yatıştırıcı bitki çayları içmek
- Az miktarda kafein içeren içecekler tüketmek
- Nane veya lavanta yağı ile kaş arası, şakak, boyun arkası ve ayak baş parmağına masaj yapmak
- Zencefil tüketmek veya zencefil çayı içmek
- Gözleri kapatıp, dinlenmek
- Işığa duyarlılık varsa karanlık veya loş bir ortamda durmak
- Çeneyi yoran çiğnemelerden kaçınmak
- Diş ağrısı da baş ağrısına neden olabileceğinden tuzlu su ile gargara yapmak
- At kuyruğu, şapka gibi kafanızı baskılayan kullanımlardan kaçınmak
Baş ağrısı durumunda uygulanabilecek yöntemlerin kullanımları şu şekildedir:
1. Soğuk ve sıcak kompres
Baş ağrısını dindirmede oldukça etkili olan soğuk kompres yönteminde, enseı veya baş bölgesine uygulanan soğuk kompres sinir iletimini yavaşlatıp, kan damarlarını daraltarak baş ağrısını durdurmaya yardım eder. Ilık bir banyo yapmak ya da başın arkasına uygulanacak sıcak bir kompres ise gerilen kasları gevşeteceği için özellikle gerilim tipi ve sinüzit kaynaklı baş ağrılarını dindirmede yardımcı olur. Soğuk kompresi baş ve boyun arkasına bölgesine, sıcak kompresi ise baş, enseye, el ve ayaklara uygulayabilirsiniz.
2. Bol su
Baş ağrısının nedeni vücuda yeterince sıvı alınmaması olabilir. Ayrıca su içmenin baş ağrısı oluşumunu engellediği, süresi ve şiddetini de azalttığı gözlenmiştir.
3. Papatya ve karahindiba gibi yatıştırıcı bitki çayları
Papatya ve karahindiba gibi bitki çayları ağrı giderici niteliğinde yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
4. Az miktarda kafein alımı
Kafein tüketimi bazı baş ağrıları anında beyindeki genişleyen ve şişen kan damarlarının daralmasına yardımcı olarak baş ağrısını hafifletir ya da tamamen geçirir. Özellikle sık kafein tüketenlerde, kafein yoksunluğu da baş ağrısına neden olabileceği için az miktarda kafein tüketmek baş ağrısını geçirir.
5. Nane veya lavanta yağı ile masaj
Yatıştırıcı ve ferahlatıcı etkileri bulunan nane ve lavanta gibi esansiyel yağlar özellikle gerilim tipi baş ağrılarını azaltmada etkilidir. Bu yağlar ile şakaklar ve enseyi ovalayarak masaj yaparak ağrıları hafifletmeyi deneyebilirsiniz.
6. Zencefil ya da zencefil çayı
Baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olan zencefilin içeriğinde ki gingerol ve shogaol iltihap önleyici ve ağrı giderici etkilere sahiptir. Özellikle serotonini artırabilme potansiyeli de bulunan zencefilin, serotonin arttığında kan damarları da kısıtlanacağı için migreni ve migren kaynaklı baş ağrılarını da durdurabilir.
7. Gözleri kapatıp dinlenmek, uyumak
Vücudun yeterince dinlenememesi dolayısı ile uyku yoksunluğu gerilim tipi baş ağrısına neden olurken, uyku apnesi ise sabah ortaya çıkan baş ağrıları ile ilişkilidir. Hem az hem çok uyumanın her ikiside baş ağrısı oluşturabileceği için doğru süre kadar uyumaya dikkat edilmelidir. O yüzden gece uyukularının 6-8 saat arasında olmasına özen gösterin.
8. Karanlık ya da loş ortam
Bazı kişilerde ışığa olan duyarlılık baş ağrısına neden olabilir. Gerek işte, gerekse gece uyurken, karanlık ve loş bir odada oturduğunuzdan veya dinlendiğinizden emin olun.
Haber Merkezi