Haber: Murat KARABULUT

AK Parti Ankara İl Başkanlığı tarafından 19 Mayıs Spor Kompleksi’nde düzenlenen ‘Engelsiz Yaşam Şenliği’ne birçok engelle birey, sporcu ve aileleri katıldı. Düzenlenen şenlikte engelli bireylere yönelik yarışmalar düzenlendi ve etkinlikler yapıldı. Yapılan şenliğe ailelerin ilgisi ise yoğundu. Şenlikte konuşan ve ailelerin artan başarı hikâyeleriyle birlikte spora yönelimi artırdığına dikkat çeken AK Parti Ankara İl Başkanlığı Engelliler Koordinasyon Merkezi (EKM) Başkanı Derya Balcı, inanılırsa birçok engelin birlikte aşılabileceğini söyledi.

‘Engelsiz Yaşam Şenliği’ne katılan ve gazetemize açıklamalarda bulunan AK Parti Ankara İl Başkanlığı Engelliler Koordinasyon Merkezi (EKM) Başkanı Derya Balcı, Ak Parti’nin Ankara’da tek engelli meclis üyesi olduğuna vurgu yaptı. Balcı, “Bu tür organizasyonları, sosyal sorumluluk projelerini her zaman yapıyoruz. Aslında bahar şenliği olarak planlamıştık ama pandemi şartlarında engelli çocuklarımızı bir araya getirmek sıkıntı yaratabilir diye bugüne ertelemiştik. Bugün ise bu güzel ortamda, çocuklarımızı ve sporcularımızı bir araya getirerek onların mutlu olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü uzun süredir içerden çıkmayan engelli çocuklarımız var” dedi. 

“AİLELERİMİZ VE ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ”

Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Olimpiyatlar sonrası birçok madalya aldıklarını hatırlatan Balcı, “Onun için engelli çocuklarımızı spora yönlendirme ve onların neler başarabileceğini bütün herkese gösterebilmek amacıyla da bu programı planladık diyebiliriz. Atletizm’de, masa tenisinde, amputede şampiyonlarımızı burada ağırlıyoruz. Bu arkadaşlarımızı buraya getirerek diğer engelle çocuklarımıza ilham olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bir nevi başarıyı kendilerine göstermeye çalışıyoruz. Kimlerin neler başarabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Zaten ailelerimizin bu tür talepleri uzun zamandır oluyordu fakat pandemi nedeniyle bir türlü gerçekleştirmek nasip olmadı. Ailelerimiz ve engelli çocuklarımız için bir köprü görevi görüyoruz. Onlara hangi tesislere gidebileceklerini söylüyoruz ve çocukların hangi branşta başarılı olduğunu kendilerinden isteyerek yönlendirme yapıyoruz. Zaten bu konuda Gençlik Spor Bakanlığının İl Müdürlükleri ile iletişimdeyiz ve onlarla görüş alışverişi içerisindeyiz” şeklinde konuştu. 

“BAŞARI HİKÂYELERİYLE BİRLİKTE YÖNELİMLER ARTIYOR”

Önceki dönemlerle kıyaslandığında engelli bireylere yönelik toplumda var olan ön yargının kırıldığına işaret Eden Balcı konuşmasına şu şekilde devam etti: Önyargı dediğimiz şey insanların zihinlerinden ne yazık ki hemen silinemiyor ya da kırılamıyor. Başarı öyküleri ve hikayeler çoğaldıkça ailelerin de spora ve çalışmalara yönelimi artıyor. Yaşanan başarı hikayeleri toplumun ön yargısını da büyük bir oranda değiştiriyor. Zamanla bunun tamamen kırılacağını düşünüyorum. Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı bunun büyük bir örneğidir. Onların başarısı büyük bir başarı hikayesidir. Kendilerini yakından takip eden ve sporla yakından ilgilenen birisi olarak başarılarını kutluyorum. Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı, başarının önünde hiçbir engelin olmadığını, başarının bedenle değil zihinle elde edildiğini başta dünyaya sonra da bize gösterdiler. Hepimiz, ülkemiz için büyük bir gurur kaynağıdır. Engeller bireysel olarak elbette aşılabilir ama biz engellemeleri aşmak için bir olmalıyız. İnanılırsa her engeli birlikte aşarız. 

“ÇOCUKLARIMIZLA KAMPLARDA, TURNUVALARDA 7/24 SAAT ZAMAN GEÇİRİYORUZ”

Down sendromlar Tenis Milli Takım Antrenörü Gözde Aydemir: Yaptığımız eğitimlerle çocuklarımızı fiziksel aktivitelere, spor branşlarına, sosyal etkinliklere yönlendiriyoruz. Onlara başarabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Tenis branşında profesyonel anlamda çalıştığımız için anne ve babalardan da bize güzel geri dönüşler oluyor. Çünkü biz çocuklarımızla kamplarda, turnuvalarda 7/24 saat zaman geçirdiğimiz oluyor. Pandemi nedeniyle turnuvalardan uzak kaldık. Şu anki hedefimiz çocuklarımızla önümüzdeki turnuvalara hazırlanıp başarı elde etmektir. 

“ETKİNLİKLER KAYNAŞTIRIP GELİŞTİRİYOR”

Engelli birey Eymen Oymak’ın annesi Nuray Oymak: Üç yıldır bu etkinliklere katılıyoruz. Aile olarak memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum. Buranın çalışma koşullarından, dinamizminden, hocaların ilgisinden oldukça memnunuz. Bir arada oldukça birbirimizden çok şey öğreniyoruz. Böyle bir etkinlik hepimizi kaynaştırıp geliştiriyor. Sonuçta burada bulunan bütün velilerle aynı kaderi paylaşıyoruz. Biz veliler böyle etkinliklerin daha sık olmasını istiyoruz. Özellikle engelli çocuklarımız açısından bu tür etkinlikler olumlu sonuçlar doğurabiliyor. Kaynaşıyoruz, hepimiz burada sonuçta koca bir aileyiz, bu tür ortamlar bizi mutlu ediyor.