İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya : ''Tam 40 yıl oldu...Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu o ilk günkü heyecan ve coşkuyla kutluyoruz. KKTC kurucu Cumhurbaşkanı merhum #RaufDenktaş’ı ve bağımsızlık uğruna şehit düşen kahramanlarımızı rahmetle, saygıyla yâd ediyoruz.''

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tarihi zenginlikleri ve siyasi dinamizmiyle bilinen bir bölge olarak dikkat çekiyor. Ada üzerindeki tarihi çekişmeler ve diplomatik çözüm arayışları, Kuzey Kıbrıs'ın bağımsızlığını ilan ettiği 15 Kasım 1983 tarihine kadar devam etti.

f02447e661f12b2bb4495249c30cf299_XL

Kıbrıs adası, uzun yıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Ancak, 1960'ta Birleşik Krallık, Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan Londra ve Zürih Antlaşmaları ile Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsızlığını kazandı. Ancak, adanın kuzeyinde yaşayan Türk nüfusu ile Rum nüfusu arasında yaşanan anlaşmazlıklar, adanın bölünmesine neden oldu.

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda GİK ve MDK üyeleri belirlendi İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda GİK ve MDK üyeleri belirlendi

lefkosaresim2

1974 yılında, Kıbrıs'ta gerçekleşen askeri darbenin ardından Türkiye'nin müdahalesi ile adanın kuzeyi güvenlik altına alındı. Bu olaylar sonucunda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin temelleri atıldı. Ancak, uluslararası alanda tanınmamış olmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs, kendi bağımsızlığını 1983 yılında ilan etti.

kuzey-kibris-girne-kalesi-768x513

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşu, adada barışın sağlanması ve Türk nüfusunun güvenliğini temin etme amacı güdüyordu. Ancak, uluslararası toplum tarafından tanınmamış olması, bölgedeki siyasi karmaşayı derinleştirdi. Bugün bile, Kuzey Kıbrıs'ın statüsü uluslararası düzeyde birçok tartışmaya neden olmaktadır.

kuzey_kibris_turk_cumhuriyetine_urun_satmak_istiyorum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşu, adanın tarihinde önemli bir dönemeçtir. Siyasi ve tarihi karmaşanın ardında yatan nedenleri anlamak, bölgedeki barış ve istikrarın geleceği açısından önemlidir. Kuzey Kıbrıs, kendi benzersiz hikayesi ve kültürü ile varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

Haber Merkezi

Editör: İrem Akbaş