Oxford University Press'in nörobilim alanında çıkardığı Cerebral Cortex dergisinde bir araştırmanın sonuçları yayımlandı. Araştırma, erkeklerin beyninin baba olduktan sonra nasıl bir yol aldığına ilişkindi. Araştırma sonucu ise erkeğin baba olduktan sonra beyninin küçüldüğünü ortaya koydu. 

Yapılan bilimsel araştırmalara göre erkeklerin beyinlerinde ilk çocukları doğup baba olduktan sonra küçülme yaşanıyor. Yapılan araştırma sonucu gösteriyor ki yeni baba olan erkeklerin aynı anneler gibi kortikal hacmin yüzde 1 veya yüzde 2’sini kaybettiği bilgisine ulaşıldığı ifade ediliyor. 

Daha önce aynı araştırma anneler için yapılmıştı. Anneler üzerinde yapılan çalışmaya göre de kadınların beyinlerinin belli bir oranda nörolojik yapısının değiştiği belirlenmişti.

Bu kez ise ilk kez babalar üzerine araştırma yapılmış. Çalışmaya göre de ortalama olarak yeni baba olan erkeklerin de aynı anneler gibi kortikal hacmin yüzde 1 veya yüzde 2’sini kaybettiği bilgisine ulaşıldı. Yaşanılan ‘küçülme’, beynin ebeveynlikle alakalı olan ‘varsayılan mod ağı’ kısmında gerçekleştiği belirtildi. 

İlk duyduğunuzda kortikal hacimdeki kayıp kulağa kötü gelebilir ancak bu sayede ebeveynler çocuklarıyla daha güçlü bir bağlantı kurabiliyorlar.

Örneğin annelerdeki benzer kortikal kayıplar, çocuklarına daha iyi sinirsel tepkiler vermelerini ve daha güçlü çocuk-ebeveyn bağı kurmalarını sağlıyor. Önceki çalışmalar, bir çocuğun doğumunu takiben erkek beyninde ince nörolojik değişiklikler olduğunu göstermişti. İlk defa bu çalışmada babaların da annelere benzer bir şekilde beyinlerinin ‘küçüldüğü’ ortaya çıktı.

Araştırma sonuçları böyle…

Kendi fikrime gelecek olursak anne ya da baba olmak dünyanın en zor işi, en zor meselesi. Bir kere büyük bir sorumluluk demek. A’dan Z’ye çocuğunun her şeyiyle ilgilenmek durumundasın. Kendine ayırdığın vakit de bir süre sonra azalmaya başlayacak. Günün büyük bölümünün işle geçtiğini düşünürsek iş sonrası da çoğunlukla çocukla geçecek. 

Özetle hayat eskisi gibi olmayacak. Kendine vakit ayıramamak, dinlenememek, yorgunluk, stres… Bunların belki de beyne etkisi vardır. Çünkü araştırmada nedenlerden bahsedilmemiş. 

Sebepleri ya da sonuçları ne olursa olsun anne ya da baba olmak bence dünyanın en güzel şeyi olmalı. Bir çocuk bir hayatı, dünyayı değiştirir mi? Cevap kesinlikle evet.

Araştırma sonuçlarına göre çocuk sahibi olan anne ya da babanın beyninde küçülme yaşanıyor olması bundan sonra da herhalde anne babalara beyin sağlığını korumak için öneriler sunulmasına neden olacaktır. Biz de bekliyoruz önerileri… 

Editör: TE Bilisim