Avrupa ve Dünya Kupası maçları tüm dünyanın ilgi ile takip ettiği organizasyonlar. Eğlenceli görüntüler ve neredeyse tüm dünyanın kilitlendiği maçlar çoğu zaman oldukça güzel şekilde tamamlanıyor. Geçen sene koronavirüs pandemisi nedeniyle yapılamayan maçlar bu sene yapıldı. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın final maçı da 11 Temmuz akşamı yapıldı. Normal süresi ve penaltıları ile 1-1 tamamlanan maçta penaltılar ile İtalya kupanın sahibi oldu ve İngiltere’ye 3-2 üstünlük sağladı. Maç İngiltere’nin başkenti Londra’daki Wembley Stadı’nda yapıldı ve maça 60 binin üzerinde taraftar katıldı. Pandemi bu tip durumlarda unutuluyor. Şu anda İngiltere’de vaka sayıları zaten kritik bir şekilde yükseliyor.
Maç akşamından sonra durum ne olacak bekleyip göreceğiz. Koronavirüsten daha tehlikeli bir durum da yaşandı. Maçın sonucunda İngiliz taraftarlar İtalyan taraftarlara saldırdı. Yenilgi, galibiyet… Neyin hırsıydı bu acaba? Futbol mevzu bahis olunca eğitimli eğitimsiz ayrım yapılmıyor ve şiddet mutlaka yaşanıyor. Gelişmiş ülkeler diyoruz ama herhangi bir mağlubiyette insanın içindeki canavar dışarıya çıkıyor işte. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde İngiliz taraftarlar kapılarda bekleyerek her çıkana tekme tokat dalıyor. Hatta şiddetle karşılaşan şaşkın İtalyan taraftarların arasında çocuklar da var. İngiltere’nin holiganlık ile ilgili nasıl bir durumda olduğunu bilsek de birazcık bir şeylerin değişmiş olabileceğini düşündük.
Maç öncesinde zaten stadyumun etrafı savaş alanına çevrilmiş ve İngiliz medyası da bu durumu skandal olarak değerlendirmiş. Yerlerdeki çöp yığınları, kırık şişeler ve karmaşa tam bir savaş manzarası olarak nitelendirilmiş. Birçok güvenlik görevlisi maç öncesinde adeta taraftarlar ile adeta savaşmış. Manzaraları görünce insanlığın ne yaparsa yapsın içindeki korkunç canavarı kontrol edemediğini bir kez daha öğrenmiş olduk. Geçmişi yüzyıllar önceye dayanan futbol gibi bir sporda bile hala ilerleme kaydedebilmiş değiliz.
Maç öncesinde yaşananlar ve sonrası düşünüldüğünde ‘’insanlara neler oluyor’’ dememek mümkün değil. Garip bir hırs, nefret ve isyan hali her yerde hakim…

Editör: TE Bilisim