10 Kasım, Türkiye Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal'in ölüm yıl dönümü. Binlerce yurttaş 10 Kasım'da Mustafa Kemal Atatürk'ü anarken Atatürk'ün ölüm nedeni merak ediliyor. Vatandaşlar, "Atatürk neden öldü? Atatürk'ün hastalığı neydi? Atatürk kanser miydi? Atatürk'ün doktorları hatalı mıydı? Atatürk'ün doktorları kimlerdi? Atatürk kaç yılında vefat etti" sorularına yanıt arıyor. İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm nedeni...

Atatürk 2

Hafta sonu tüm yurtta gök gürültülü sağanak bekleniyor Hafta sonu tüm yurtta gök gürültülü sağanak bekleniyor

ATATÜRK NEDEN ÖLDÜ?

Mustafa Kemal Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi. Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorların bütün itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya hareket etti. 6 Mart 1938 günü beş doktor Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptılar ve siroz hastalığı teşhisini yinelediler.

atatürk 5-1

ATATÜRK'ÜN HASTALIĞI NEYDİ?

 Atatürk siroz hastasıydı. 

atatürk 3-1

ATATÜRK KANSER Mİ?

Atatürk kanser değildi.

atatürk 2-1

ATATÜRK'ÜN DOKTORLARI HATALI MIYDI?

Bu konuda birçok şaibe var ancak doktorların o dönemki bütün koşulları kullanarak Atatürk'ü tedavi etmeye çalıştığı bilinmektedir. Ancak o döneme ışık tutan "Atatürk'ün Katilleri ve O Doktor" kitabının yazarı Yaşar Gürsoy, kronolojik ölüm yolculuğunu, Dolmabahçe'deki Nazi doktoru ve süreçteki hataları anlatmıştır. Atatük'ün nasıl vefat ettiğini detaylıca öğrenmek istiyenler bu kitaba bakabilir. 

atatürk-2

ATATÜRK'ÜN DOKTORLARI KİMLERDİ?

Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp ve Prof.Dr. Nihad Reşad Belger Uluğ Başbuğ Atatürk’ü tedavi eden sürekli doktorlardı. Atatürk'ü ara ara muayene eden diğer doktorların ismileri şöyle: 

Prof.Dr. Akil Muhtar Özden
Prof.Dr. Süreyya Hidayet Sertel 
Prof.Dr. Mim Kemal Öke 
Prof.Dr. Samuel Abrevaya Marmaralı,
Dr. Mehmet Kamil Berk
Prof. Dr. Mustafa Hayrullah Diker 
Sağlık Bakanı Dr. İ.Refik Saydam 
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Asım Arar 
Paris’ten Prof.Dr. N. Fissinger 
Berlin’den Prof.Dr.Von Bergman

Atatürk 6

ATATÜRK KAÇ YILINDA VEFAT ETTİ?

Atatürk 10 Kasım 1938 sabahı saat 09.05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetti. Cenazesi, gerçekleştirilen törenle Ankara'ya uğurlandı ve naaşı, 21 Kasım 1938'de burada yapılan bir törenle Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Bundan 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953'te kendisi için yaptırılan Anıtkabir'deki ebedi istirahatgâhında toprağa verildi. Vasiyetinde mal varlığını Türk Tarih Kurumuna ve Türk Dil Kurumuna bıraktı.

atatürk 5-1

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.