En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olması ile gözler asgari ücrete çevrildi. Asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı vatandaşlar tarafından emrak edilmeye başladı. Geçtiğimiz ay Ekonomi eski Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, mart ayında asgari ücrette bir artışın yaşanacağını ifade edip, asgari ücretin 10 bin lira olabileceğini iddia etmişti. Çelebi’nin iddiası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2023 yılının asgari ücretini açıklarken "Şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız" ifadesini akıllara getirdi.

para

Dünya Gazetesi’nden Özlem Ermiş Beyhan’a konuşan Ekonomi eski Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Temel meselenin istikrar olduğuna değinen Çelebi, “Bugün ekonomiye baktığınızda belirsizlik var, güvensizlik var. Yatırım yapmak isteyen insanlar güven istiyor. Anadolu’da yatırım kararı almak isteyen iş insanları şu anda bir karar almakta zorlanıyor. Ben Anadolu’yu çok yakından tanıyan, dolaşan, birçok üretici eli, sanayici ile temas eden biriyim. Tarımda örneğin müthiş bir gelecek endişesi var. Dünya fiyatları arttı, mazot, gübre ilaç fiyatları çok arttı. Anadolu sanayicisi ve işadamı, istikrar istiyor. Türkiye’nin disiplinli bir iktisat politikasına ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Kamunun mutlaka ekonomide etkinliği olmalı ama kamunun etkinliği denetimde olmalı. Parlamentonun denetim yetkisi olmalı, kuvvetler ayrılığı prensibi içinde yasama yürütme yargı birbirini denetler şekilde çalışmalı. Hukuk o yüzden çok önemli. Sistem bütünlüğü ihtiyacı var Türkiye’nin.” dedi.

ilk maaş

“ANADOLU’YA BEYİN GÖÇÜNÜ TETİKLEMEK GEREK”

Bütün Türkiye’nin seçimi beklediğine dikkat çeken Çelebi, “6.4 milyon genç yeni olarak oy kullanacak. Bunlar Türkiye’nin geleceğinde Avrupa ile rekabet etmek istiyorlar. Altyapıyı ülke olarak bu genç nüfus için hazırlamamız gerek” ifadelerini kullandı. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin yeni bir kalkınma hamlesi için genç beyinleri Türkiye’de tutması gerek. Gençlere Anadolu’da ücretsiz konut vermek gibi çeşitli teşvikler getirerek Anadolu’ya beyin göçünü tetiklemek gerek. Büyük kentlerde biriken genç nüfusu memleketine getirebilmek için teşvikler sağlanmalı. Online sistemle çalışılabiliyor artık. Girişimci gücü kullanılmalı. Örneğin Karaman son derece etkili bir kent. Dışarıdan 5 bin işçi çalıştırıyor. Gıda sanayiine dair çok önemli yatırımlar var. Kayseri, Karaman, Konya, Diyarbakır, Gaziantep, Urfa, Mardin… Müthiş gelişme potansiyeli olan şehirler bunlar. 200’den fazla üniversitemiz var. Buraları üreten, Ar-Ge yapan, projeler geliştiren üniversiteler haline getirmek lazım. Üniversiteleri Anadolu sanayisi ile iç içe geçirmek gerek. OSB’lerin içinde teknoloji merkezlerini geliştirmeli. Girişimci gücüne yer vermek gerek. Gençler aileleri ile örneğin Karaman’a yerleşecek, orada OSB’de yeni teknoloji geliştirecek, üniversitede ders verecek. Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nda yarattığı gibi bir heyecana ihtiyacı var ülkenin.”

ilk maaş 22

ASGARİ ÜCRET 10 BİN TL OLACAK

Çelebi, asgari ücrette mart ayında bir artış daha beklendiğine dikkat çekerek, “Tahminime göre Mart’ta 10 bin TL seviyesine çıkarılacak. GSMH’den dar gelirlilerin aldığı pay yüzde 34’tü. Bu oran yüzde 25’e düştü. İnanılmaz bir gelir gerilemesi var. Bu toplumun huzurunu da tehlikeye atıyor.” dedi. Türkiye’nin seçim sonrasında enflasyonla çok disiplinli bir politikayla mücadeleye girmesi gerektiğini ifade eden Çelebi, “Türkiye enflasyonla çok fazla gidemez. Rakamları indirdiğiniz zaman hayat pahalılığı sorununu çözemiyorsunuz. Çözüm; hep hastalık kalacak, parça parça kararlar alınacak şekilde aranıyor.” diye konuştu.

"ZAM BEKLEMİYORUM"

Bakan Bilgin, "Bir zam beklemiyorum. Olağanüstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir. Enflasyonun yüzde 20'lere gerilere düştüğü bir ortam var.” dedi.

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim